IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли ясна посока за цената на петрола?

Двама президенти и един принц се опитват да контролират петролните пазари на фона на прогнози за средни нива на цените за 2019 г. между 60 и 70 долара за барел

08:48 | 22.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оказа се, че в края на ноември САЩ за първи път са изнесли повече петрол и бензин, отколкото са внесли. Това прави Съединените щати по-независими от дейността на петролния картел ОПЕК и Саудитска Арабия.

Производството на суров петрол в САЩ се е повишило с почти 25% през тази година до рекордните 11,7 млн. барела на ден.

По думите на Цачев производството на петрол в Северна Америка е рентабилно на цена от 70 долара, но на 50 някои находища имат сериозни проблеми. Например, канадските компании са принудени да транспортират своя петрол в цистерни, защото тръбопроводите са претоварени. Това допълнително ги натоварва с разходи плюс по-ниската цена, на която продават суровината си, заради високото количество сяра в нея.

Щатските производители също срещат проблеми с транспорта и складовете, което доведе до 10 долара по-ниска цена на WTI спрямо европейския бенчмарк Брент. Но те успяват да задоволят търсенето в най-голямата икономика и дори САЩ инвестира сериозно в инфраструктура, която да й позволи да увеличава износа.

Прогнози

Щатската банка Morgan Stanley заяви, че намаляването на продукцията от началото на годината е „вероятно достатъчно, за да бъде балансиран пазарът през първото тримесечие на следващата година и да се продотврати нарастване на запасите“. Според анализаторите от инвестиционната банка Брент ще достигне цена от 67,5 долара за барел през второто тримесечие на 2019 г. спрямо предишната им прогноза за 77,5 долара за барел.

Анализаторите от Citi залагат на средна цена от 60 долара за барел през 2019 г., тъй като ограничаването на производството от страна на ОПЕК насърчава щатските производители да пускат все повече продукция на пазара.

Други мнения от пазара обаче са в посока връщане на цената на Брент в границите между 70 и 80 долара за барел след влизане в сила на новите квоти. Но според Citi договореното от ОПЕК+ само забавя неизбежното.

Президентът Доналд Тръмп иска цените на суровия петрол да паднат дори под 50 долара за барел, докато Саудитска Арабия предпочита цени на Брент между 70 и 80 долара за барел. Междувременно Русия е заложила в бюджета си цена на петрола от 40 долара за барел, а се радва на нива от 60 долара за барел.

„И докато двама президенти и един принц са движещите сили зад цените на петрола, то те не биха могли за дълго време да контролират пазара извън равновесните му нива“, коментират от Citi. Според анализаторите от банката в средносрочен план цените на петрола ще се движат в границите на 45-60 долара за барел.

„2019 г. ще повтори ситуацията на петролния пазар, но и с все по-голямо значение на търсенето“, отбелязва Цветослав Цачев. Той смята, че диапазонът между 50 и 75 долара може да се измести надолу, ако глобалното потребление започне да намалява и производството не се адаптира достатъчно бързо към него. Според него няма причини да се прогнозира рязко свиване на глобалната икономика, което да изпрати петрола на кризисна цена от 25 долара за барел, а средната цена на суровината през следващата година ще бъде между 55 и 60 долара.

В годишните си прогнози от Bank of America Merrill Lynch очакват цените на Брент и WTI да достигнат средни нива от съответно 70 и 59 долара за барел през 2019 г.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че очаква световните запаси от петрол да се понижат до края на първото тримесечие, но добави, че пазарът остава уязвим от политически и икономически фактори, както и от спекулации.

В контраст към по-оптимистичните прогнози техническият анализ показва, че щатският петрол може повторно да тества ниво на подкрепа от 45,94 долара за барел, смята анализаторът от Ройтерс Уанг Тао.

*Изчисленията са направени с данни към 11 декември 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Думах, че Тръмпоний сам ще подкрепи цената. Поради холемите експизиции на американски банки към отрасъла. Няма ход. Трябва да се свиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Инвесторе, да ви онодя между бузите. Що не си оправите такованата платформа, краде ми постовете. И ги редактирана пиян акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
До +/- $(3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Абе да падат до 20,-и там да замръзват, 'баси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Истината е че светът е претрупан със петрол Пълни са складовете нефтопроводите танкерите и основните производители продължават да помпат с пълна сила Световната икономика е близо до рецесия и постоянно нарастват особено в развитите икономики енергиината ефективност В Е И и ел автомобили Познаите без много напъване какви ще бъдат цените на петрола през 2019 Според мен между 52 и 57 долара за барел Средни цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още