IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва за трети ден подред заради проблеми с доставките*

Златото обаче се задърна на 8-месечен връх благодарение на отслабването на долара

10:20 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават за трети ден подред, подкрепени от по-ниския внос в САЩ на фона на усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да затегне пазара, съобщава Ройтерс. В същото време Венецуела се опитва да продължи да изнася своя суров петрол, след като Вашингтон наложи санкции на страната.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през март поскъпват с 0,59% до 54,55 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,71% до 62,09 долара за барел.

Нарастването на цените в четвъртък отчасти е провокирано от доклада на Администрацията за енергийна информация, който показа спад в доставките от Саудитска Арабия за САЩ.

Вносът в САЩ от Саудитска Арабия е спаднал с над половината обем, внесен през миналата седмица, до 442 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво на седмична база от 2010 г. насам.

Саудитска Арабия, заедно с някои производителки извън ОПЕК, включително Русия, обяви намаляване на доставките в края на миналата година с цел затягане на пазара и повишаване на цените.

Санкциите, които наложи САЩ на венецуелската държавна петролна компания PDVSA тази седмица, също доведоха до някои прекъсвания на доставките. Запасите от петрол във Венецуела започнаха да се натрупват на пристанищата и терминалите. Към сряда Венецуела разполага с 25 танкера с близо 18 млн. барела суров петрол – обем, представляващ продукцията на страната за около две седмици. Танкерите обаче изчакват или да бъдат натоварени, или разрешение да отплават.

Въпреки тези проблеми доставките на петрол остават достатъчни като обем заради растящото производство в САЩ, което през миналата година скочи с над 2 млн. барела до рекордните 11,9 млн. барела. Това рефлектира и върху нарастващия обем на запасите, които са се увеличили с 919 хил. до 445,94 млн. барела през седмицата, приключваща на 25 януари. На годишна база запасите отчитат ръст с 6,6%.

Междувременно и цената на златото продължава да расте с 0,78% до 1325,70 долара за тройунция, задържайки се близо до 8-месечния връх, достигнат в предишната сесия. Възходящото движение на златото е подкрепено от отслабването на долара, след като Федералният резерв направи пауза в затягането на паричната политика.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,22% до 95,19 пункта. Доларът поевтиня с 0,31% спрямо йената до 108,70 йени. Австралийският долар поскъпна с 0,34% до 0,7273 долара.

* Информацията е актуална към 9:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още