IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни в началото на февруари*

Надеждите за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай помогнаха за намаляване на притесненията за забавяне на икономическия растеж

10:04 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават стабилни в началото на първата седмица на февруари на фона на свиването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и американските санкции срещу Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,16% до 55,17 долара за барел, докато след ръст в цената си от 2,73% през предишната сесия беше достигнато най-високото им ниво от 19 ноември. Сортът Брент обаче в понеделник поскъпва с 0,05% до 62,78 долара за барел. В петък цената на Брент нарасна с над 3% до върха си от 21 ноември.

Ефектът от намаляването на продукцията от страна на ОПЕК и на броя на работещите сондажни платформи в САЩ, както и санкциите срещу Венецуела са основните фактори, които ръководят пазара в момента.

„Въпреки че продукцията на Венецуела се повиши през миналия месец, санкциите срещу страната биха могли да доведат до намаляване с от 0,5% до 1% на световното предлагане“, коментира Вивек Дхар, анализатор в австралийската Commonwealth Bank.

Доставките от страна на ОПЕК се понижиха през януари с най-големия обем от близо две години въпреки по-бавното намаляване на продукцията от страна на Русия, сочи проучване на Ройтерс.

Произодството на руски петрол през януари се размина с целта си за намаляване на производството, става ясно от данни на Министерство на енергетиката. Производството през миналия месец е намаляло до 11,38 млн. барела на ден, като това е само с 35 хил. барела на ден по-малко спрямо нивата от октомври, които бяха и отправна точка при сключване на споразумението на ОПЕК+. Русия обеща да свие производството си с 230 хил. барела петрол на ден.

Миналата седмица американските енергийни компании са намалили броя на работещите сондажни платформи до 847 – най-ниският им брой за последните осем месеца.

Междувременно надеждите за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай помогнаха за намаляване на притесненията за забавяне на икономическия растеж.

Американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин може би два пъти през следващите седмици, за да опита да сключи всеобхватна търговска сделка с Пекин, но призна, че все още не е ясно дали може да се постигне споразумение.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,36% до 1317,40 долара за тройунция под натиска на стабилния долар. Останалите метали също се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,13% до 95,73 пункта. Доларът поскъпва с 0,29% спрямо йената до 109,82 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,21% до 0,7235 долара.

* Информацията е актуална към 9:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още