IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва благодарение на затягането на пазарите*

Според проучване на Ройтерс световното търсене на горива се очаква да се забави през тази година

10:19 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък на фона на затягане на пазарите в условията на свиване на продукцията от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Ройтерс. В същото време влияние върху пазарите оказва и нарастващата продукция в САЩ и глобалното икономическо забавяне.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,87% до 57,72 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 1,07% до 67,02 долара за барел.

Според трейдърите петролните пазари в момента се затягат. Във Венецуела износът на петрол е спаднал с 40% до около 920 хил. барела на ден, откакто правителството на САЩ наложи на 28 януари санкции срещу петролната индустрия на страната. Това се случва в момент, когато ОПЕК от началото на годината е свил продукцията си с около 1,2 млн. барела на ден с цел подкрепа на цените.

„Глобалните петролни пазари изглеждат по-затегнати, отколкото повечето хора очакваха по това време на годината, но десетки непродадени барели бързо могат да се натрупат и до доведат до пренасищане“, коментират от канадската компания RBC Capital Markets.

Производството на суров петрол в САЩ е достигнало рекордни стойности от над 12 млн. барела на ден, изтрелвайки износа до 3,6 млн. барела през февруари.

Според проучване на Ройтерс световното търсене на горива се очаква да се забави през тази година в условията на забавяне на глобалната икономика.

Производствената активност в Китай се понижи за трети месец подред, след като втората по големина икономика в света продължава да се бори със слабите експортни поръчки.

Слабостта се усеща в целия регион. Износът на Южна Корея се е свил през февруари с най-бърз темп от близо три години, след като търсенето от основния му пазар Китай се охлади още повече.

Въпреки това потреблението на гориво, особено в развитите икономики в Азия, които са ключови двигатели на световното търсене на петрол, засега се запазва.

Потреблението на дизелово гориво в Индия, например, се очаква да нарасне до рекорд тази година в условията на силен ръст на броя на тежкотоварните автомобили в условията на икономически растеж от 7%.

На стоковите пазари цената на златото се понижава с 0,37% до 1311,20 долара за тройунция. Среброто и платината поевтиняват слабо, докато медта поскъпва с 0,42%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,07% до 96,28 пункта. Доларът поскъпва с 0,40% спрямо йената до 111,83 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,04% до 0,7097 долара.

* Информацията е актуална към 9:28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още