IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът стартира седмицата с лек ръст в азиатската търговия

Инвеститорите се надяват новият министър на петрола на Саудитска Арабия да продължи да подкрепя съкращенията на добива, договорени от ОПЕК+

09:46 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия на фона на надеждите, че Саудитска Арабия ще продължи да подкрепя съкращенията на добива, договорени от ОПЕК и партньорите й, след като начело на енергийното министерство на страната застана принц Абдулазиз бин Салман, предаде Ройтерс.

Петролните котировки се повишават за четвърта поредна сесия.  Цените бяха подкрепени от коментари от министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства, че ОПЕК и нейните съюзници са поели ангажимент да балансират пазара за суров петрол.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 57 цента или 1 на сто до 57,09 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 53 цента или 0,9 на сто до 62,07 долара за барел.

Новият министър, който е дългогодишен член на саудитската делегация в ОПЕК, бе назначен на поста вчера, заменяйки Халид ал Фалих. Той е син на крал Салман и назначението му бележи първия път, когато енергийното министерство преминава в ръцете на управляващата кралска фамилия. 

Принц Абдулазиз има дългогодишен опит в енергийния сектор на Саудитска Арабия и е възприеман като сигурен и стабилен избор за ръководител на министерството. Той е заемал високопоставени позиции във ведомството над три десетилетия, а до неотдавна бе държавен министър по енергийните въпроси. Петролът от сорт Брент се котира дългосрочно под 60 долара за барел. Според анализатори Рияд има нужда от цена около 80-85 долара за барел, за да балансира бюджета си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още