IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство на САЩ: Искаме повече петрол и повече природен газ

Развиващите се пазари ще задържат производството и консумацията на петрол и газ на рекордно високи нива въпреки актуалните глобални течения за тяхното премахване

18:20 | 30.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Многобройни медийни заглавия, свързани с енергетиката от изминалата седмица, привличат вниманието. Те отлично илюстрират огромния мащаб на инвестиционните планове за петролни и газови проекти по целия свят. Ето само някои от тях:

- „Япония ще инвестира 10 млрд. долара в глобални инфраструктурни проекти за втечнен природен газ“;

- „Tellurian подписва договор за 7,5 милиарда долара за втечнен природен газ с индийската Petronet“;

- „Инвестициите за втечнен природен газ достигнаха рекордни 50 милиарда долара през 2019 г.“

Енергийното министерство на САЩ публикува своя Международен енергиен поглед за 2019 г., пише Джуд Клемънт за Forbes. 

Трябва да знаете, че в по-голямата част от страните по света гражданите нямат такъв свободен достъп до подобна информация, както в САЩ.

Става въпрос за официален план на министерството и неговата национална схема за енергийно „моделиране“. Това не е информация от ExxonMobil, от Sierra Club или от Американската асоциация за вятърна енергия, които се опитват да ви продадат нещо или да ви накарат да мислите по определен начин. Това е прогнозата на американското министерство на енергетиката.

Прологът е ясен: повече петрол, повече природен газ. Тези две основни горива произвеждат почти 65% от енергията, използвана в САЩ и от глобалната икономика. Световното годишно търсене на петрол нараства с около 1,4 млн. барела дневно само от 2000 г. насам, като потреблението на газ възлиза на 8 млрд. куб. фута на ден (2,128 млрд. куб. м) за година.

Всяко забавяне при новото потребление за тези две горива идва от липсата на икономически растеж (например икономическа рецесия през 2008 г.) и не трябва да се приема като някаква структурна промяна. В крайна сметка всяко прогнозиране за края на петрола и газ няма реални доказателства. Това е просто спекулация, която не се корени на никакво историческо доказателство.

Ясно е, че икономиката и растежът на населението са основните показатели за по-голямото търсене на енергия, а глобалното търсене на енергия се очаква да нарасне с 45% до 2050 г. При това положение дори САЩ трябва да бъдат разглеждани като „все още развиваща се“ икономика - всяка година САЩ добавят към населението си над 3 милиона души и около 300-400 милиарда долара реален брутен вътрешен продукт (БВП). До 2050 г. светът ще добави близо 85 трлн. долара реален БВП и 2,5 милиарда души.

Петролът

Простата причина, поради която виждаме толкова огромни инвестиции в петролни и газови проекти, е защото знаем, че светът ще се нуждае дори още повече от тях. Особено развиващите се страни, които се стремят да бъдат като Запада, основният петролен консуматор.

Всяко новородено или дори 16-годишно момиче, например, живеещо днес в т.нар. Запад, никога не е било по-образовано, никога не е печелило повече пари, никога преди не било по-здраво, никога преди не живяло толкова дълго. Ние наистина имаме живота, за който нашите предци дори не са могли да мечтаят, смята Клемънт.

Петролът е най-жизненоважното гориво в света и няма заместител. Петролът е основата на глобализацията, използвана практически във всичко, което правим. Стойността на петрола е толкова огромна, че прекалено високата му цена може да причини глобална икономическа рецесия.

петрол петрол

Природният газ

Само през миналата година глобалното търсене на природен газ скочи с над 5% до изумителните 137 трлн. куб. фута.

Природният газ е чисто, надеждно и гъвкаво гориво, което може да подкрепя вятърната и слънчева енергия, когато страдат от липса на. Очаква се капацитетът за производство на електроенергия от газ в САЩ да се повиши с близо 70% до 755 000 мегавата до 2050 г.

В световен мащаб, дори на фона на очаквания впечатляващ и необходим ръст на вятърната и слънчева енергия до средата на века, производството на газ се предвижда да нарасне с близо 60% до 2050 г.

газ газ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още