IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът през 2020 г.: В търсене на ценова стабилност

Кои бяха основните задвижващи механизми на петролните пазари през годината и какво може да се очаква по отношение на петролните цени през 2020 г.?

15:29 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Югоизточна Азия – все по-значим фактор за петролните пазари

В октомврийския доклад на ОПЕК картелът посочва, че очаква глобалното търсене на петрол да отбележи своя връх през 2020 г., достигайки 100,88 млн. барела дневно, спрямо очакваните 99,80 млн. барела на ден за цялата 2019 г.

От групата посочват, че в Китай търсенето на петрол за цялата 2020 г. се очаква да достигне стойности от 13,37 млн. барела дневно, или ръст от 310 хил. барела на ден, което е своеобразно забавяне спрямо ръста от предходните години.

При страните от ОИСР, според ОПЕК, търсенето на петрол през 2020 г. ще достигне 48,04 млн. барела на ден, което е ръст от 0,14% спрямо очакваните 47,98 млн. барела за 2019 г. Картелът прогнозираше, че през третото тримесечие на следващата година ще бъде достигнат рекорд в търсенето в размер на 48,56 млн. барела на ден, което до известна степен ще компенсира спада от предходните две тримесечия.

За Европа търсенето на петрол през 2020 г. ще се понижи с 0,21% до 14,27 млн. барела на ден през 2020 г. спрямо 14,30 млн. барела за 2019 г.

Страната, която регистрира най-висок ръст на търсенето на петрол в глобален план според ОПЕК, е Индия. Развиващата се индийска икономика ще се нуждае от още по-големи количества петрол, като търсенето на този ресурс ще се увеличи през 2020 г. с 3,37% до 5,04 млн. барела на ден спрямо 4,87 млн. барела през 2019 г. Африка, Латинска Америка и Близкият изток също се очаква да запишат ръст по отношение на търсенето съответно от 2%, 1,14 на сто и 0,86%.

Според Преслав Райков основните пазари, които ще регистрират ръст в търсенето на петрол, ще бъдат в Азия и тихоокеанския басейн. Страните членки на ОИСР, или т.нар. развити страни, ще регистрират изключително слаб ръст от около 0,07 милиона барела дневно, а тези извън ОИСР се очаква да генерират 1,1 млн. барела ново търсене през 2020 г.

Макар и на много ниски нива търсенето на петрол и петролни продукти в САЩ се очаква да се възвърне на положителна територия през 2020 г., като основно ще бъде подкрепено от ръст в търсенето на втечнен газ (LNG). В Китай се очаква лек спад на търсенето през следващата година, породен от охлаждането на икономиката и постепенната трансформация на транспортния и енергийния сектор, смята Райков.

Въпреки спада Китай остава един от основните пазари, които ще генерират ново търсене. Очаква се ръстът да достигне 310 хиляди барела дневно през 2020 г., спрямо 350 хиляди барела през 2019 г. През настоящата година ръстът на търсенето в Индия беше съществено намален до едва 120 хиляди барела дневно, при средни нива от 200 хиляди барела дневно за периода от 2011 – 2018 г., коментира Райков. Според него това се дължи на забавящата се икономика, спада на продажбите на автомобили, както и повсеместните наводнения в сезона на мусоните, които засегнаха пътното строителство и респективно търсенето на асфалт.

Райков очаква през 2020 г. икономиката да се възстанови, а търсенето на петрол да регистрира скок и да се върне в нормалните си граници от 190 до 200 хиляди барела дневно. Според анализатора Тайланд и Индонезия също ще регистрират много силни ръстове в търсенето поради подобряващите се икономики и развитието на транспортния сектор.

Ново понижение по отношение на очакваното търсене

В своя доклад преди срещата на 5 и 6 декември във Виена ОПЕК посочи, че търсенето на петрол ще достигне средна стойност от 29,58 млн. барела на ден през 2020 г., което е с 1,12 млн. барела по-малко от количествата през 2019 г.

От ОПЕК подчертаха, че признаците за деескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, вероятността за постигане на споразумение за Brexit след парламентарните избори във Великобритания през декември и фискалните стимули в Япония могат да стабилизират растежа на тогавашните прогнозни нива.

Допълнително свиване на добива

В началото на декември ОПЕК и нейните съюзници успяха да се договорят за по-дълбоки съкращения на добива на петрол до март 2020 г. Картелът се споразумя за увеличаване на редукцията на производството с още 500 хил. барела на ден.

Новата сделка, която се оказа много по-голяма от очакванията на мнозина анализатори, предвижда ОПЕК+ да намали общия си добив на петрол с 1,7 млн. барела дневно.

Какво може да се очаква от ОПЕК през 2020 г.?

По думите на Преслав Райков политиките на ОПЕК през 2020 г. ще останат основно насочени към осигуряването на ценова стабилност на петрола. В момента сделката по лимитирането на 1,7 млн. барела дневно поддържа цената в диапазона от 55 до 65 долара за барел, като ОПЕК се опитва да запази и пазарен дял спрямо останалите производители. На последната си среща във Виена страните от картела представиха прогноза, че търсенето на петрол, произведен от ОПЕК, ще намалее през 2020 г., а това ще предопредели цената да се задържи сравнително висока, за да може да компенсира намаленото търсене и приходи, смята Райков.

Очаква се продължаващо сътрудничество на формацията ОПЕК+, която вече 2 години успява да приобщи и Русия в пакта по ограничаване на предлагането. В дългосрочен план ОПЕК ще се опита да разшири формацията ОПЕК+ и да приобщи страни, които имат потенциал за увеличени добиви. Такива страни са Гвиана, която се очаква да достигне нива до 1,5-2 млн. барела на ден след около 3 до 5 години, както и Бразилия, която засилва производството си прогресивно, коментира още Райков.

Въпреки свръхпредлагането на петрол ОПЕК ще трябва да преосмисли и стратегическите запаси, които поддържа в картела. При терористичните удари по съоръжения на Aramco по-рано тази година, се видя че стратегическите резерви може да не са достатъчни да осигурят адекватно покритие при кризи, подчерта финансовият анализатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още