IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитите свиват драстично добива на петрол в отговор на коронавируса

Саудитска Арабия може да ограничи добива на петрол с 1 милион барела на ден, за да разтърси пазара

13:45 | 03.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия настоява за драстично, краткосрочно намаляване на производството на петрол, докато се стреми да отговори на въздействието на смъртоносния коронавирус в Китай върху търсенето на суров петрол, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Представителите на ОПЕК и нейните съюзници са готови да се срещнат във вторник и сряда, за да обсъдят възможните действия, след като избухването на болестта в Китай, най-големият потребител на петрол в света, доведе до най-силния месечен спад на цените на суровината от 30 години.

Според един от сценариите Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК, би договорила колективно намаляване от 500 000 барела на ден с останалата част от групата, което ще бъде в сила, докато кризата не приключи, твърдят служители на ОПЕК.

Друг вариант, който се обмисля, би включвал временно съкращаване с 1 милион барела на ден от саудитците, за да се разтърсят пазарите на петрол, твърдят източници.

OPEC и нейните съюзници са разделени по въпроса как най-добре да управляват глобалното предлагане на петрол на фона на смъртоносния коронавирус, който вече ерозира търсенето в Китай. Колективните отговори на производителите на петрол са по-ефективни в подкрепа на цените на суровината, която през изминалия месец се срина с 15%.

Въпреки саудитския призив картелът и 10 съюзни държави, водени от Русия, не се решиха за спешна среща на своите пълни делегации за тази седмица, а вместо това ще проведат техническа среща, за да дискутират влиянието на вируса и да отправят препоръки към членовете.

След това производителите ще решат дали да проведат малка среща, ръководена от Саудитска Арабия и Русия - наречена Съвместен комитет за наблюдение на министрите, или среща на върха на всички 23 производители във Виена, твърдят източници.

Междувременно американската инвестиционна банка Citigroup сви прогнозите си за цените на борсово търгуваните суровини - от петрола до медта и желязната руда, като посочи, че въздействието на коронавируса изглежда много по-сериозно, отколкото първоначално се смяташе, че ще е. Най-значителни са намаленията в очакванията на банката относно цените на петрола през първите три тримесечия на 2020 г. Citi също така понижи прогнозата си за цените на медта през първото тримесечие с почти една пета, като отбеляза, че епидемията „драстично променя“ китайските и глобалните икономически перспективи.

Кредиторът намали очакванията си за цената на петрола сорт Брент от 69 до 54 долара за барел през първото тримесечие на 2020 г. Според банката световният бенчмарк може да поевтинее до 47 долара за барел, което би било най-слабото му представяне от над 2 години.

Търсенето на петрол от страна на най-големия вносител в света се свива с около 3 млн. барела на ден, или около 20% от общото потребление, според запознати източници. Коронавирусът може да се окаже най-големият шок за търсенето на петролните пазари след глобалната финансова криза от преди повече от десетилетие, като ОПЕК+ обмисля опцията за извънредна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
със същия успех може да се лансира версията , че се намалява добивът заради извънземните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
doba
преди 4 години
В БГ няма нужда от 'разтърсване'.Бензин, нафта и газ стоят на същите цени, нищо че петролът падна от $70 на $55/барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още