IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на петрол започва дълго, болезнено и несигурно възстановяване

Пепродадените количества петрол и петролни продукти ще продължат да се натрупват и през юни, а може би дори през юли

15:32 | 06.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Със сигурност авиокомпаниите не очакват връщане към нивото на търсене през 2019 г. още поне няколко години. Големият мащаб на свиване на търсенето – с около 30 млн. барела на ден през април - означава, че възстановяването ще бъде болезнен процес. Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че потреблението ще намалее с 25,8 млн. барела на ден през май и с 14,6 млн. през юни. През декември то все още ще е с 2,7 млн. на ден под нивата от 2019 г.

Сегашното постепенно подобрение идва точно когато производителите, от ОПЕК+ до сондажните компании в Тексас, ускоряват редуцирането на производството. Заедно те биха могли постепенно да балансират търсенето и предлагането. През изминалата седмица още американски компании, включително големи имена като ConocoPhillips, обявиха, че затварят редица свои сондажни обекти.

Процесът на възстановяване ще отнеме време, като непродадените количества петрол и петролни продукти вероятно ще продължат да се натрупват и през юни, а може би дори през юли. Хранилищата са почти пълни, което носи със себе си риск от нови отрицателни ценови нива за WTI, когато юнските фючърси започнат да изтичат.

Въпреки това физическият пазар на петрол показва ориентировъчни признаци за възстановяване, особено в Европа. Руският сорт Урал се търгува с премия спрямо Брент, след като Москва намали износа на петрол до 10-годишно дъно.

Епицентър на възстановяването

Епицентърът на възстановяването е същият като този на първото огнище на коронавируса - Ухан. Трафикът в делничните дни в китайския град почти се върна до нивата отпреди кризата, въпреки че остава понижен през почивните дни. Това се случа и в други големи градове, включително Пекин, Гуанджоу и Шанхай, сочат данни на навигационната компания TomTom International BV.

п3 п3

В самата петролна индустрия възстановяването е нестабилно и мнозина анализатори и трейдъри се притесняват, че то би могло бързо да се преобърне, ако пламне втора вълна от инфекции. Дизелът, който се използва от камионите и редица индустрии, задържа по-високи цени от бензина, който от своя страна се справя много по-добре от реактивното гориво. Дори когато търсенето се засили, потреблението на суров петрол може да остане ниско, тъй като рафинериите ще трябва първо да се отърват от милионите галони петролни продукти, натрупани през последните седмици.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Пазара на автомобили се срина с 50% през март и над 95% през април, изкривяванията са много лесни при този обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Има нещо което се нарича "Peak Oil Demand" и е ясно от името какво е. Някои го чакат 2040, 2030, други 2025 или 2023, а някои вече считат, че света е минал през него с коронавирусаhttps://oilprice.com/Energy/Energy-General/COVID-19-Could-Accelerate-The-Arrival-Of-Peak-Oil-Demand.htmlПрез март продажната на електромобили в Европа достигна почти 10%http://ev-sales.blogspot.com/search?updated-max=2020-04-29T13:58:00Z&max-results=7Някои неща се случват по-бързо от очакваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още