IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на петрол започва дълго, болезнено и несигурно възстановяване

Пепродадените количества петрол и петролни продукти ще продължат да се натрупват и през юни, а може би дори през юли

15:32 | 06.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мрачни детайли

Както при много икономически показатели, данните за търсенето на петрол идват със значително закъснение. Така че търговците разчитат на прокси оценки в почти реално време. Единият показател е уличният трафик. Другият е количеството бензин и дизел, което се извежда от терминалите до бензиностанциите.

В САЩ количеството на доставения на пазара бензин се е увеличило през изминалата седмица до близо 5,9 млн. барела на ден спрямо 5,1 млн. барела през първата седмица на април, но все още е доста под обичайните нива от над 9 млн. барела, които са регистрирани преди вируса.

Испания, която наложи едни от най-строгите ограничения в Европа, предлага данни за търсенето в реално време, тъй като най-големият национален оператор за пренос на петрол и горива предоставя седмична информация за дейността си. CLH Group заяви, че потреблението на бензин през седмицата, приключила на 26 април, е намаляло със 75% на годишна база.

В САЩ търсенето на горива в момента е между 55% и 60% спрямо нивата преди кризата в сравнение с 65% -70% преди две седмици, според Асоциацията на търговците на дребно на бензин.

п2 п2

Данните показват, че възстановяването е незначително, но също така сигнализира, че потреблението започва да се надига от дъното. Където се покачва търсенето, растат и цените.

Изразявайки широко застъпена гледка на пазара, анализаторът Торбьорн Торнквист предупреждава обаче, че понижените цени, съответно пониженото търсене, могат да се задържат за известно време. Цените на петрола вероятно няма да надхвърлят 40 долара за барел преди края на 2021 г., смятат от Торнквист. Само преди четири месеца, в началото на тази година, Брент беше близо до 70 долара за барел. 

"Ще отнеме много време, за да балансираме пазара", предупреждава Торнквист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Пазара на автомобили се срина с 50% през март и над 95% през април, изкривяванията са много лесни при този обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Има нещо което се нарича "Peak Oil Demand" и е ясно от името какво е. Някои го чакат 2040, 2030, други 2025 или 2023, а някои вече считат, че света е минал през него с коронавирусаhttps://oilprice.com/Energy/Energy-General/COVID-19-Could-Accelerate-The-Arrival-Of-Peak-Oil-Demand.htmlПрез март продажната на електромобили в Европа достигна почти 10%http://ev-sales.blogspot.com/search?updated-max=2020-04-29T13:58:00Z&max-results=7Някои неща се случват по-бързо от очакваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още