IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен петрол? Това звучи като „свинска веган наденица“

Енергийните компании, фокусирани върху течните изкопаеми горива, използват въглеродните кредити, за да твърдят, че техните продукти не отделят емисии

22:30 | 16.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През януари американската петролна компания Occidental Petroleum обяви, че е постигнала нещо, което никой друг конкурент не е правила досега: продаде товар от петрол, който според нея е 100% въглеродо неутрален, пише Ройтерс.

Въпреки че товарът в размер на два милиона барела за Индия ще произведе повече от един милион тона въглеродни емисии, които биха допринесли за затоплянето на планетата, базираната в Тексас компания посочва, че е компенсирала напълно това въздействие чрез закупуване на въглеродни кредити по програмата CORSIA, спонсорирана от ООН.

Въглеродните кредити са финансови инструменти, генерирани от проекти, които намаляват или предотвратяват въздействието на емисиите на парникови газове като масови насаждения на дървета или соларни паркове. Собствениците на проектите могат да продават кредитите на замърсяващи компании, които след това ги използват, за да предявят претенции за компенсиране на техните въглеродни емисии. По този начин се появяват т.нар. неутрални въглеродни емисии, т.е. техният притежател не генерира нетно увеличение на световните емисии парникови газове в резултат на своята дейност. 

Според източници, участващи в сделката, Occidental е платила около 1,3 млн. долара за кредитите, или около 65 цента за барел. Понастоящем петролът се продава при цена от над 60 долара за барел.

Occidental и ООН изтъкват, че въглеродните кредити превръщат товара от два милиона барела въглеродо неутрален, тъй като те представляват еквивалентно количество парникови газове, отстранени от атмосферата от проектите, генерирали кредитите.

Споразумението отразява нарастваща тенденция в световен мащаб. Енергийните компании, които добиват изкопаеми течни горива, все по-усърдно се опитват да предлагат на пазара своите продукти като по-чисти, използвайки редица противоречиви методи, включително закупуване на кредити, извършване на сондажни операции с възобновяема енергия и инвестиране в скъпи и търговско недоказани технологии за улавяне и съхраняване на емисиите.

Мерките са предназначени да осигурят бъдеще за индустрията на изкопаеми горива в свят, в който инвеститорите, активистите и регулаторите настояват за действия за борба срещу изменението на климата. В някои случаи те са предназначени и да доведат до печалба: компаниите са започнали да търсят изгода за това, което те наричат по-чисти петролни продукти.

Въпреки че въглеродните кредити не правят нищо за намаляване на замърсяването от даден петролен барел, привържениците на програмата твърдят, че покупките на кредити помагат за финансирането на проектите за чиста енергия, които иначе не биха били печеливши.

Твърденията на Occidental за чист петрол чрез компенсации са като "тютюнева компания, която казва, че продава цигари без никотин, защото е платила на някой друг да продаде малко дъвки", изтъква Дейвид Търнбул, говорител на базираната във Вашингтон екоактивистка група Oil Change International.

Няма ясни стандарти

Програмите за въглеродни кредити варират от национални усилия до световни като Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии от международната авиация, управлявана от ООН.

Компании и организации с нестопанска цел като VERRA и SustainCERT са натоварени с издаването и проверката на кредитите по тези програми. Те удостоверяват, че проектите, генериращи кредити, водят до реално намаляване на емисиите.

Но засега няма единни стандарти за това как да се изчисли пълното въздействие на изкопаемите горива върху климата или как да се компенсират правилно с екологични проекти, изтъкват експерти от индустрията.

Компаниите, които купуват кредити, също не са задължени да разкриват своите разходи или произхода на самите кредити - проблем, тъй като те могат да варират значително по отношение на цената и качеството.

В случая с Occidental кредитите са генерирани между 2016 г. и 2019 г. от соларни, вятърни и други проекти за чиста енергия в развиващите се икономики като Индия, Тайланд и Турция и са проверени от VERRA.

Но VERRA и други проверяващи прекратиха одобреният на проекти за ВЕИ от тези държави, след като миналата година заключиха, че индустрията за чиста енергия е станала достатъчно конкурентна, за да се развива без помощта на приходи от кредитите.

В Канада петролните компании се сблъскват с много по-голямо предизвикателство. Производителите там отделят от три до пет пъти повече въглерод от средното ниво за света, тъй като е необходима повече енергия за извличане на суровината, според данни на Rystad Energy.

Петролните компании в страната се опитват да променят това.

Suncor Energy например се ангажира да намали количеството въглерод, което отделя при добива на всеки барел, с 30% от нивата от 2014 г. до края на десетилетието. 

Това може да стане чрез подобряване на енергийната ефективност и инвестиране в технологии за възобновяеми енергийни източници, като вятърни паркове, споделя директорът по устойчиво развитие Марта Хол Финдли.

Производителите на втечнен природен газ (LNG) също все по-често пускат на пазара въглеродо неутрални продукти. За разлика от петролните пазари, някои купувачи на LNG вече плащат премия за такива товари.

През март например Shell обяви, че е доставил първия за Европа въглеродо неутрален товар с LNG от руския доставчик Газпром.

Shell заяви, че кредитите идват от проекти, които защитават биологичното разнообразие или възстановяват земята, но отказва да разкрие разходите.

Купувачите в Испания, Япония, Тайван и Китай също купуват LNG, сертифициран като въглеродо неутрален, тенденция, която накара Международната група от вносители на LNG да започне работа по стандартизирана методология.

Според екоактивиста Анди Джорджиу понятието „въглеродо неутрален втечнен газ“ звучи като „свинска веган наденица“.

"Това са просто глупости", посочва той.

Други компании се насочват към технологиите за улавяне на въглерод - въпреки твърденията за съпътстващите високи разходи и оперативните трудности - за да компенсират въздействието на своите продукти върху климата.

Катар, най-големият производител на LNG в света, обяви през февруари, че изгражда съоръжение за улавяне на въглерод в своя терминал в Северното поле в Персийския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Аз не разбрах каква зелена сделка България като тука нашите са въвели акциз на слънчевата енергия ?!?!?! WTF :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Газпром е в процес на разработване на технологията за LNG под лиценза на германската компания Linde. Явно вече имат определени резултати."През март например Shell обяви, че е доставил първия за Европа въглеродо неутрален товар с LNG от руския доставчик Газпром."Това е за информация на тези които си мислят, че ако не се реализира тръбопроводен проект Газпром няма да може да продава. Просто потребителите ще трябва да плащат повече за суровината. И другият голям руски търговец на природен газ Новатек търгува основно с LNG. Но там голяма част от произведеното се търгува на азиатският пазар. Разтоянието на доставката е почти еднакво, но цените в Азия са по-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още