IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът и златото поскъпват след последните ходове на Путин за Украйна*

Засилващото се напрежение и отговорът на САЩ и Европа може да разтърси пазарите на суровини, а „черно злато“ може да надмине 100 долара за барел тези дни

10:07 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomerg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomerg L.P.

Цената на петрола и златото се увеличава, след като руският държавен глава Владимир Путин призна независимостта на Донецк и Луганск и заяви, че планира да изпрати войски в региона, които да следят за мира, съобщи Bloomberg.

Тези събития доведоха до ценови възход при суровините.

Европейският сорт Брент поскъпва с 2,34%, или 2,23 долара, до 97,62 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,95%, или 3,6 долара, до 94,67 долара за барел.

Цената на златото докосна осеммесечен връх, нараствайки с 0,76%, или 14,5 долара, до 1914,2 долара.

петрол петрол

Няма данни за това колко руски войски ще навлязат или кога. Преди време Москва обвини Украйна в разполагането на собствени войски близо до сепаратистите в Донецк и Луганск.

Засилващото се напрежение – и отговорът на САЩ и Европа – може да разтърси пазарите на суровини. Русия е голям производител на петрол, газ, алуминий и пшеница, която Украйна също отглежда. Инвеститорите на газ са на нокти заради опасенията около зависимостта на Европа от руско гориво, една трета от което обикновено се внася чрез украинските тръби.

Напрежението е предшествано от бурен ценови ръст на пазара, предизвикан от предлагане, което не може да смогне на устойчиво покачващото се търсене, и от намаляващите световни запаси на „черно злато“. Междувременно ядрената сделка с Иран продължава да внася несигурност, тъй като преговорите със страната все още не са приключили.

„Пазарът на петрол ще продължи да бъде в опасна ситуация с неясен край в следващите няколко месеца, каза ръководителят по петрол в Азия в FGE Сри Паравакарасу. „Може да видим как цените надминават 100 долара за барел много бързо и има възможност от оскъпяване с 10 долара на барел, ако бъдат наложени повечето санкции върху руския износ на петрол“, каза експертът.

Във вторник Белият дом обяви нови санкции в отговор на ходовете на Москва. САЩ прехвърля всичките си дипломати и посолството си от Украйна в Полша, посочвайки сигурността като причина.

Златото се облагодетелства от ролята си като съхранител на стойността във време на геополитически размирици, когато рисковете „натежават над опасенията от затягане на Фед“, каза стратегът в DailyFX Маргарет Ян. Междувременно цената на криптовалутите намаля, което подкопа твърденията, че те може да имат сходна роля.

Алуминият достигна най-високото си дневно ценово равнище от над 13 години насам, тъй като напрежението допринесе към рисковете за предлагането на пазара, който вече изпитва затруднения заради нарастващото търсене и натиска върху продукцията.

Търговията със суровини бе подпомогната и от изявлението на Saudi Aramco, според които има сигнали, че търсенето расте, особено в Азия. Според петролния министър на Ирак планът за постепенно увеличение на добива на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, е достатъчен, за да балансира пазара.

„Украйна ще е водещ двигател на волатилността в краткосрочните движения на пазара тази седмица“, каза старшият пазарен анализатор Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей. „Ако ситуацията продължи да се влошава, може да видим как Брентът поскъпва над 100 долара до края на седмицата, ако не и преди това“, допълни Халей.

*Към 09:42 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още