IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металите продължават да поскъпват на световните пазари

Транспортирането на стоки по света става все по-трудно, тъй като почти половината от световните контейнерни кораби вече няма да плават до и от Русия

22:04 | 03.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цинкът поскъпна до най-високо ниво от 2007 г. насам, а алуминият – до ново рекордно високо ниво, заради търговските сътресения и нарастващата икономическа изолация на Русия.

Цените на цинка, използван за покритие и защита на стоманата, се повишиха с 43,3% на Лондонската метална борса, за да достигнат 4028 долара за тон. Цената на никела нараства с над 8%, а медта също поскъпва до нов рекорд, пише Bloomberg.

Пазарите на метали, петрол и газ бяха преобърнати от войната в Украйна. Големите корпорации се оттеглят от Русия, кредиторите се оттеглят от финансови сделки и заплахата от нови санкции възпира купувачите.

Показателят за цените на суровините на Bloomberg достигна най-високото си ниво в сряда.

Освен риска за износа на метали от Русия, търговците също преценяват въздействието, което ще имат нарастващите цени на енергията върху цинковите и алуминиеви топилни предприятия в Европа. Това допълнително затруднява доставките в региона.

Освен нарастващите цени на фючърсните пазари, премиите, които потребителите плащат, за да получат метал в Европа, също скачат, което изостря инфлационното напрежение върху производителите.

Транспортирането на стоки по света става все по-трудно, тъй като почти половината от световните контейнерни кораби вече няма да плават до и от Русия. Покачващите се глобални цени на горивата също са главоболие за пазара на метали, тъй като производствените разходи се увеличават, а оттам нараства и натиска върху топилните предприятия.

Alcoa Corp., най-големият производител на алуминий в САЩ, заяви, че ще спре да продава продукти на руски компании и ще спре изкупуването на суровини от страната.

Същевременно световните запаси от метали вече са ниски и падат още повече. Свободно достъпните запаси от никел паднаха до най-ниското си ниво от декември 2019 г., докато цинковите запаси не са били толкова ниски от юли 2020 г.

Цинкът приключи на цена от 3 920,50 долара за тон в 17:51 часа в Лондон. Алуминият поскъпна с 5,2%, а никелът - с 3,9%. Всички други основни метали, търгувани на LME, поскъпват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още