IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава под прага от 100 долара за барел*

Пазарът "крещи", че е силно затегнат, смятат от Goldman Sachs

09:50 | 14.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола остава под границата от 100 долара за барел, докато инвеститорите преценяват ситуацията на затегнатия петролен пазар насред опасенията за икономическо забавяне, пише Bloomberg. Суровината е напът да завърши седмицата с цена под границата за пръв път от април насам.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,02% до 99,59 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,11%, или 0,11 долара, до 96,19 долара за барел. В сряда сортът поскъпна с 0,5 на сто.

Петрол Петрол

Времевите спредове сигнализират недостатъчно предлагане и от Goldman Sachs Group Inc. посочиха, че пазарът "крещи", че е много затегнат. Данните за нов рекорден връх на щатската инфлация обаче увеличиха перспективите за допълнителни лихвени повишения.

Въпреки повишението "черното злато" все още се насочва към отбелязването на втори пореден седмичен спад и може да завърши тази седмица с цена под 100 долара за барел за пръв път от началото на април.

Високите цени на горивата в САЩ вече започват да се отразяват на потреблението, като търсенето миналата седмица спадна до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Американският президент Джо Байдън пристигна в Близкия изток в сряда, когато доклад на министерството на труда на САЩ показа нов рекорден връх на инфлацията, отразяващ поскъпналия бензин - ключова тема в изборите в страната. Байдън многократно е призовавал членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат предлагането, за да се озаптят цените.

"Търсенето започва да показва известно отслабване", каза Гао Дзиен, анализатор в Zhaojin Futures Co. "Пазарът следи внимателно визитата на Байдън. Всяка новина за увеличено предлагане може да понижи цените", смята Дзиен.

Търсенето на бензин в САЩ е намаляло до 8,06 млн. барела дневно миналата седмица, което е под нивото от същата седмица през 2020 г., сочат данните на Администрацията за енеригйна информация.

Новите огнища на коронавирус в Китай също натежават на перспективите за "черното злато". Въпреки че ситуацията в Шанхай изглежда се облекчава, властите въвеждат блокирания и мерки в други региони на страната. В сряда бяха отчетени 292 случаи на новозаразени на национално ниво.

Междувременно златото продължава да поевтинява с над 12 долара до цена от 1723 долара за тройунция, след като инвеститорите се насочиха към долара като валута убежище. По-рано през седмицата цената на ценния метал падна до 9-месечно дъно, докато доларът стана по-скъп от еврото за пръв път от 20 години насам.

*Към 09:31 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 1 година
Докато има "фиксирани" цени търсенето ще расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още