IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етропал запазва приходите от продажби през второто тримесечие

От началото на годината дружеството се опитва да пробие на пазарите в Турция и Русия

10:14 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Етропал запазва приходите от продажби през второто тримесечие

Приходите от продажби на Етропал АД през второто тримесечие на 2010 се понижават минимално с 0,4% на годишна база до 3,6 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

За тримесечието нетната печалба на компанията спада наполовина на годишна база до 60 хил. лв.

През първото тримесечие на 2010 продажбите на Етропал се понижиха с 39% на годишна база до 2,3 млн. лв. и бе отчетена загуба от 50 хил. лв. при отрицателен резултат от 80 хил. лв. година по-рано.

За полугодието приходите от продажби спадат с 20% на годишна база до 5,9 млн. лв., а нетната печалба е едва 10 хил. лв. при 38 хил. лв. за първата половина на 2009.

От началото на 2010 година Етропал се опитва да провежда агресивна ценова политика на изделията за хемодиализа на два основни пазара – този в Турция и Русия, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Турция е пазар с годишна консумация на близо 7 млн. консумативи (диализатори, кръвни линии и фистулни игли), а този в Русия – на близо 20 млн.

За Турция дружеството използва локален дистрибутор, който има амбициозната програма да достигне продажби от 300 хил. комплекта консумативи през 2011 година, а до 2015 година обемът продажби да надвиши 500 хил., което е 5-10% от общото потребление.

За Русия Етропал притежава безсрочно регистрационно удостоверение на произвежданите изделия. Работи с локална компания, специализирана в търговията с аналогични изделия. Компанията участва в болнични конкурси и има вече много спечелени такива. Има амбиции да достигне до 1,5-2% пазарен дял в следващите 1-2 години.

През последните години Етропал изнася продукцията си основно в страни като Русия, Беларус и Молдова. Дружеството продава в Турция, Гърция, Словакия, Италия и Португалия. Компанията постепенно навлиза на пазара в Латинска Америка, се казва още в доклада за дейността.

Последната сделка с акциите на Етропал на БФБ е от 24 август на цена 2,20 лв. за брой, което представлява понижение от 9,1% от началото на годината и ръст от 27% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 11 млн. лв.

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още