IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Мостстрой

Надвисналата несъстоятелност над дружество от широкия индекс BG40 беляза търговията на борсата

19:31 | 09.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Мостстрой

Екипът на Investor.bg бе оставен без особен избор при определянето на настоящата "Акция на седмицата". Рубриката, в която обикновено попадат компании, оценени по някакъв начин от инвеститорите или пък излъчили положителни корпоративни новини, е призвана да отрази и опасностите, дебнещи на капиталовите пазари.

След новината, че Мостстрой е изправено пред несъстоятелност, в четвъртък акциите му се сринаха с 88% до 0,18 лв. за брой, на която цена приключи и петъчната търговия при седмична загуба от 89%.

Книжата на Холдинг Пътища загубиха 32% от стойността си до 0,60 лв. в четвъртък, а в петък потънаха до 0,54 лв. за акция за седмична загуба от 39%.

Пазарната капитализация на Мостстрой се стопи за седмица от 9,1 до 1 млн. лв., а тази на Холдинг Пътища – спадна от 27 на 16,5 млн. лв.

Като причина за разпродажбите при Холдинг Пътища могат да се посочат общите собственици на двете компании. Друго общо между двете дружества е, че са участници в консорциума, спечелил строителството на лот 4 от автомагистрала Тракия.

По информации в медиите от вчера, всички сметки на Холдинг Пътища АД и на още четири фирми, в които Васил Божков е акционер, са запорирани от частни съдебни изпълнители, което е накарало министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да свика кризисен щаб, във връзка със строителството на магистрала Тракия.

В сряда бяха депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на Мостстрой АД и неговите дъщерни дружества – Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД, обявиха от Мостстрой в уведомление, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Причина за взетото решение е, че към настоящия момент Мостстрой АД се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. Срещу дружеството има образувани редица изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество, се казва в уведомлението.

На 31 май 2010 настъпи падежът на задълженията по сключения с Обединена българска банка АД договор за кредит, по който съдлъжници са трите дъщерни дружества, и всички суми по него са изискуеми. Поради липсата на парични средства, с които да бъде заплатен дългът, е налице реална възможност за образуване на изпълнително производство срещу дружеството за принудително събиране на дължимите суми, обясняват от Мостстрой.

През август 2010 лизингодателят Интерлийз ЕАД прекрати сключените с дружеството договори за финансов лизинг на транспортни средства и лизинговите вещи бяха предадени на лизингодателя. Това практически доведе до невъзможност за дружеството да осъществява дейността си. Освен това за наличните задължения за заплащане на лизингови вноски по лизинговите договори има издадена обезпечителна заповед, по която са наложени запори на всички банкови сметки на дружеството, се казва в уведомлението.

Горепосочените причини са относими и към трите дъщерни дружества на Мостстрой АД, като се прибави и фактът, че лизингодателят БМ Лизинг АД прекрати сключените с Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД договори за финансов лизинг и лизингованите вещи бяха предадени на лизингодателя. Отписването на активите доведе до наличието на голяма счетоводна загуба за дружествата, заявяват от Мостстрой.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Vlado Sirkarov
преди 13 години
По другата Химко и Кремиковци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Valuator
преди 13 години
Тази седмица Мостстрой, следващата седмица - Холдинг Пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още