IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол АД увеличава капитала на дъщерното Нафтекс Петрол с апорт за 200 млн. лв.

Целта на транзакцията е да се подобри капиталовата структура на дъщерната компания, чийто собствен капитал е -177 млн. лв. към 30 юни

15:37 | 25.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Петрол АД увеличава капитала на дъщерното Нафтекс Петрол с апорт за 200 млн. лв.

На извънредно Общо събрание, насрочено за 23 ноември, Петрол АД ще гласува за увеличение на капитала на дъщерното си дружество Нафтекс Петрол ЕООД с 200 млн. лв. чрез апортна вноска, се казва в материалите за общото събрание, публикувани чрез БФБ.

Непаричната вноска представлява част от вземане на Петрол АД от Нафтекс Петрол ЕООД, което към края на март 2010 възлиза на 307,5 млн. лв., произтичащо от два заема, отпуснати на дъщерното дружество в края на октомври 2006.

Целта на транзакцията е да се подобри капиталовата структура, а оттам и финансовото състояние на дъщерното дружество, с цел да се увеличи неговата кредитоспособност, се казва в материалите.

Заради загуби предимно от сделки с финансови инструменти през последните години, собственият капитал на Нафтекс Петрол става отрицателен (-177 млн. лв. към 30 юни 2010), което значително е затруднило финансирането на оперативната му дейност.

След увеличението на капитала Петрол АД ще остане едноличен собственик на Нафтекс Петрол, посочват от дружеството.

В същото време от Петрол обявиха, че на 14 октомври Нафтекс Петрол, което досега притежаваше 41,82% от Петрол АД, е увеличило дела си с 8,18% до 49,99%, превръщайки се в най-големия акционер в компанията.

Досегашният основен акционер в Петрол АД – Петрол Холдинг АД, е продал 8,18% от капитала на дружеството и делът му е спаднал до 47,30%, се казва в уведомлението.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
лудница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още