IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унифарм гласува 50 ст. дивидент на акция за 2009

Дружеството увеличи капитала си с 5 млн. лв. собствени средства

12:13 | 25.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Унифарм гласува 50 ст. дивидент на акция за 2009

Общото събрание на Унифарм е гласувало за разпределянето на брутен дивидент в размер на 50 ст. на акция (47,5 ст. нетен) от печалбата на дружеството за 2009, се казва в протокола от събранието, публикуван чрез БФБ.

Печалбата е в размер на 1,363 млн. лв., като за дивидент ще отидат 500 хил. лв. от нея, 130 хил. се заделят като задължителен резерв, а остатъкът от 733 хил. ще бъде отнесен към допълнителните резерви.

Гласувано е било и увеличаване капитала на компанията от 1 млн. на 6 млн. лв., като за увеличението ще бъдат използвани собствени средства от допълнителните резерви на дружеството.

Новите акции с номинал 1 лев ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението.

Общото събрание на акционерите (ОСА) е одобрило също така и договор, по силата на който Софарма възлага на Унифарм изработка на лекарствени продукти за 16 млн. лв. годишно за срок от 5 години, а Унифарм да купи от Софарма суровини и материали в размер на 12 млн. лв. годишно за срок от 5 години.

"Гласуването се налага, тъй като сделките между тези дружества подлежат на предварително одобрение от ОСА над определени обеми според разпоредбите на чл. 114 от ЗППЦК. Ако имаме предварително одобрение от ОСА, то ще осигури нормална работа и дори да се наложи да увеличим обемите, поради постоянния ръст на реализираната продукция, това няма да спре работата и да я отложи с минимума от 45 дни за свикване на ОСА", заяви за Investor.bg през миналата седмица Пелагия Виячева, директор за връзка с инвеститорите на Софарма АД.

На Общото събрание е бил одобрен и заем от Софарма в размер до 5 млн. лв. със срок от 5 години.

Софарма отдавна има обявени намерения за придобиване на контрол върху Унифарм и консолидиране на резултата му.

През миналата година Унифарм реализира 2,3% ръст в приходите си от продажби и 7,1% в нетната печалба.

За първото тримесечие на 2010 дружеството запази продажбите си на нивото отпреди година и отбеляза печалба от 404 хил. лв.

Акциите на Унифарм приключиха вчерашната търговия на БФБ на ниво от 36 лв., което представлява понижение от 11% от началото на годината и ръст от 31% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 36 млн. лв. 

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Унифарм работи за Софарма от години. С настоящия договор се уговаря възможност да се увеличи обема на извършваната работа и ако собственият оборотен капитал на Унифарм не е достатъчен ще получава краткосрочни рефинансирания от Софарма - понеже са свързани лица това трябва да е одобрено от общото събрание предварително и затова се поставят толкова широки граници за да не се бави процеса...Отделно Софарма като значително по голяма компания има достъп до по евтини пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 13 години
Добре де, това не го разбирам - Унифарм взема заем от Софарма, а в същото време раздава дивидент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още