IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИХ България отчете 14% ръст в приходите от продажби през второто тримесечие

Холдингът регистрира загуба за тримесечието, повлияна от разходите за лихви и отрицателните курсови разлики при преоценка на инвестиционни кредити

10:43 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
ИХ България отчете 14% ръст в приходите от продажби през второто тримесечие

Приходите от продажби на Индустриален Холдинг България АД през второто тримесечие на 2010 нарастват с 14% на годишна база до 14,8 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

За тримесечието холдингът отчита нетна загуба в размер на 2,1 млн. лв. при положителен финансов резултат от 1,1 млн. лв. преди година.

През първото тримесечие на годината продажбите на ИХ България спаднаха с 18% на годишна база, а печалбата намаля с 49%.

За полугодието приходите на компанията се понижават с 2,3% на годишна база до 25,8 млн. лв. и е регистрирана загуба от 1,8 млн. лв. при печалба в същия размер през първата половина на 2009.

Причината за негативния резултат от началото на 2010 е голямата загуба от финансова дейност в размер на 5,3 млн. лв. Тя се дължи на два фактора: разходите за лихви по привлечени средства, от които с най-голяма тежест от 63% са лихвите по облигационния заем, и 3,9 млн. лв. нетни отрицателни курсови разлики от текуща преоценка на дългосрочни инвестиционни кредити в щатска валута и японски йени с падежи съответно през 2017 и 2018, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Ръководството на холдинга прави всичко възможно да подобри финансовите резултати на консолидирана база чрез увеличаване на продажбите на дъщерните дружества. За съжаление, прогнозите за следващите 6 месеца не предвиждат сериозни положителни ръстове, а отчетеният безпрецедентен спад от 12% на световната търговия за 2009 се определя като най-сериозният след Втората световна война, се посочва в обяснителните бележки към отчета.

В същото време колебливият, но възходящ тренд на щатската валута и трудностите в еврозоната допълнително забавят преодоляването на кризата и засилват нестабилността, се казва още в доклада за дейността.

Очакванията за реализиране на по-добри финансови резултати на групата през 2010 са свързани основно с експлоатацията на трите собствени кораба, както и с пускането на 21 000-тонния кораб Антея и подобряващата се ситуация при износа на металорежещи машини.

По-рано през годината холдингът завърши новия кораб Карвуна, също с капацитет 21 000 тона.

През май дружеството привлече 20,34 млн. лв. чрез увеличение на капитала, което бе успешно на 99,6%.

Акциите на ИХ България започнаха днешната търговия на БФБ, така както завършиха и вчерашната, на ниво от 1,38 лв. за брой. Това представлява понижение от 23% от началото на годината и спад от 34% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 79,8 млн. лв.
 

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още