IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс очаква още по-дълбоки сътресения на световните пазари

Инвеститорът признава, че е хеджирал почти цялата валута, която притежава, и вече няма дълги позиции в евро

10:57 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Джим Роджърс очаква още по-дълбоки сътресения на световните пазари

Известният инвеститор Джим Роджърс предрече още сътресения на световните финансови пазари, съобщи CNBC.

“Светът се изправя пред сериозни проблеми. Не ми харесва особено, че го признавам, но това е самата истина“, коментира Роджърс. „За съжаление, ще има още по-дълбоки дългови и валутни сътресения“, прогнозира той.

В петък сутринта индексите в Азия регистрират спадове, след като снощи Moody's понижи кредитните рейтинги на 16 испански банки, а Fitch свали рейтинга на Гърция до ССС.

Инвеститорите все повече се опасяват, че дълговите проблеми на Гърция се разпространяват в Испания, четвъртата по големина икономика в Европа. Спекулациите за излизането на Гърция от еврозоната доведоха до сериозно повишение на лихвите по испанските облигации.

Джим Роджърс призна, че е хеджирал почти цялата валута, която притежава, и вече няма дълги позиции в евро.

„Надявам се, че еврото ще оцелее, всъщност мисля, че то все пак ще оцелее под някаква форма“, коментира инвеститорът.

Роджърс допълни, че не притежава и много акции. Той посочи, че предпочита да инвестира в „реални активи“, като злато, сребро и селскостопански стоки.

„Притежавам реални активи, защото когато световната икономика се възстанови, ще мога да направя пари от тях. Ако нещата се влошат обаче, вероятно ще се стигне до печатане на пари, което пък ще повиши цените на твърдите активи“, коментира той.

Според инвеститора проблемите на финансовите пазари ще ескалират през есента. Той обаче не скри изненадата си, че влошаването на ситуацията на световните пазари е станало толкова рано през годината.

„Мисля, че може да се очаква влошаване през есента, когато са изборите в Америка. Те ще печатат пари, за да харчат повече преди изборите“, коментира Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още