IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската заплаха за петролния пазар идва от търсенето, а не от предлагането

Рязкото спадане на цените заради коронавируса в Китай идва въпреки голямото съкращаване на продукция от Либия

08:33 | 06.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Членовете на ОПЕК все пак може да изтъкнат, че страховете относно дългосрочно търсене са надценени и че търсенето ще остане стабилно, докато развиващите се икономики се индустриализират. Погледнете абячу какво правят, а не какво казват. Най-силните членове на картела, като Саудитска Арабия, правят всичко възможно, за да диверсифицират икономиките си далеч от почти пълната си зависимост от петрола.

Политическата реакция срещу изкопаемите горива се засили през последната година и не показва признаци на утихване. Международните петролни компании са под нарастващ натиск от инвеститорите да намерят по-малко вредни начини за захранване на планетата, докато усилията за ограничаване на потреблението вероятно ще се разпространят от Европа към най-големите развиващи се икономики. Дългосрочните перспективи за ръст на търсенето изглеждат в най-добрия случай несигурни.

Все още има уязвимости на петролния пазар. Рисковете при доставките не са незначителни. Атаката с дрон и ракети върху петролни съоръжения на Саудитска Арабия миналия септември можеше да има много по-драматично въздействие, ако кралството не беше в състояние да възстанови износа толкова бързо. Директната военна конфронтация между Иран и САЩ все още би могла да разстрои пазара и да повиши цените, поне временно.

Търговците все пак не са толкова на ръба, колкото някога бяха. Цените на нефта бяха относително стабилни близо до 60 долара за барел през по-голямата част от миналата година, дори когато напрежението в Близкия изток се засили Подем над това ниво изглежда все по-труден за поддържане.

Трейдърите действат подобаващо, реагирайки повече на заплахи за търсенето, като коронавируса, дори и пълното му въздействие да остава в най-добрия случай обосновано предположение. Анализаторите изчисляват, че търсенето може да спадне с между 150 хил. и 600 хил. барела дневно, но все още има опасения, че ефектът може да е по-силен, ако вирусът започне да влияе на глобалната икономика.

Над пазара сега са надвиснали спомени за последното тримесечие на 2018 г., когато признаците за икономическо забавяне доведоха до разпродажба на акции и суровини, които свалиха цените на петрола до под 50 долара за барел в един от най-големите тримесечни спадове в историята.

В епоха, в която шоковете на търсенето се превръщат в доминиращ страх, не е чудно, че търговците на петрол се опасяват от повторение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Трепериш ли бе руски роб. Цените все повече ще падат, до като накрая Русия и ислямските катуни, които нямат мозък за нещо друго освен да продават суровини, фалират и изчезнат. И Алах не може ва спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"Истинската заплаха за петролния пазар идва от търсенето, а не от предлагането "Да се чете: САЩ няма да устискат дълго време със шистаците всякакви.Защо умните хора гледат все по-малко телевизия?Защото качеството на програмите пада, а и е бъкано с пропагана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още