IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Всеки от нас изгуби 5% от спестяванията си благодарение на централните банки

Европейската централна банка трябва да вземе някакви мерки за няколко години напред, посочи Красимир Атанасов

21:00 | 03.02.22 г. 17
Анализатор: Всеки от нас изгуби 5% от спестяванията си благодарение на централните банки

„Един пожарникар, който пали къщата, гледа как гори и ви казва – спокойно, тя ще си изгасне сама – това е ситуацията с инфлацията в момента, а ние всички очакваме от ЕЦБ да гаси този пожар, който до голяма степен беше създаден от нея“, коментира той.

Атанасов посочи, че средата е „силно инфлационна“ и инфлацията няма да спадне толкова бързо, колкото ни се иска.

На днешното заседание на ЕЦБ предстои да стане ясно дали лихвените равнища ще се задържат на нулата или на отрицателни равнища за няколко години напред , както и дали ще се продължи с програмите за изкупуване на активи.

„Кристин Лагард говореше до голяма степен в такъв дух досега. Според мен това не е правилната политика”, е мнението на финансовия анализатор.

Според него, основният проблем е, че с всичките си действия в последните десетина години централните банки направиха един огромен балон и в момента даже и да искат да вдигнат много лихвите, не могат. „Представете си лихвите да отидат на 2-3 %.Това ще бъде огромен шок за всички“, смята Красимир Атанасов.

Той обаче напомни, че историята показва, че големите банки до голяма степен следват пазара, нагласят се по него и в един момент няма да имат избор и ще го последват.

Атанасов посочи, че фундаменталните проблеми и на ЕЦБ, и на Фед са, че отдавна избягаха от основната си функция да поддържат ценовата стабилност, „излязоха от сърцевината, за което са направени“.

"Твърде много години надувахме цените на много активи, а те са нереални, ние изядохме част от бъдещето на поколението след нас. Въпросът е кога тази сметка ще бъде платена", каза финансовият анализатор.

Още за очакванията от първото заседание на ЕЦБ за годината може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Ей тва краткосрочно мислене постоянно ви играе лоша шега.Дори и тези,които са купили на 70к, след няколко години ще са далеч над инфлацията.Същото,което стана с тези,които купиха на 19к в края на 2017 и не се панираха по време на криптозимата през 2018.Дори и те в момента са със 100% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Kavon
преди 2 години
Тези които си купиха биткойн на 70к колко загубиха? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ми те хората затова създадоха биткойн, *** като не слушате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 2 години
ко? Че това е търсен и чакан резултат от политиката на ФЕД на ефтините пари!В началото беше: НИКАКЪВ ПАСИВЕН ДОХОД! ЗАМРАЗИ ЛИХВИТЕ НА НУЛА, Нека масата се направи на бизнесмен и инвеститор. 80% ще загуби всичко и веднага, засмукано от пазара, 1% ше станат витриннобогати /тех ше следваме, даваме за пример и ше рекламираме как харчат/, а останалите 19% ше въртът ПАРИ, ВЪРХУ КОИТО ШЕ ДЪЛЖЪТ ЛУДИ ДАНЪЦИ, С КОИТО ДА ПОДДЪРЖАМЕ РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ.Жабите имаха само една опция - да изтеглат спестяванията си от банките и да предизвикат отровната глава на змията с бунтове и палежи. Съгъ, нека врът до златисто в тенджерата и да викат:загубихме 5% от теглото на бутчетата.Не, жаби, загубихте ного повече. Вашата свобода, чест, гордсо ш зостойнство, че и радостта от живота.ФЕД СА НАПЕЧАТАЛ ТАПЕТИТИ И СЪГЪ, за да прозължи играта уин.уин ше ги обезцени сякаш сте у ваймарската републик.Когат си използвал пазарната тактика "така правят всички", земи и болката "така губат сички". И не питай "защо на мен и защо сега" ЩОТО СИ ОФЦА! Земи тоз нож.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Шегата е за тяхна сметка - нямам спестявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Комисията Калашников. И простото Киро - обратно в Канада! И край на коронобесието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Нужен е мащабен протест пред централата на банката във Франкфурт.Всички,хората от целия Европейски съюз е нужно мощно да покажат че те са суверена,а не някакви кукли на конци които си играят с бъдещето им.Лагард,шефката на ЕЦБ е съдена от Франция за корупция в арбитраж и ощетяване на хазната на Франция с 400 милиона евра,а сега тази жена определя паричната политика на целия ЕС.Затова и Великобритания се махна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още