IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Предстои дълга консолидация на БФБ и в чужбина

В дългосрочен "бичи" пазар сме, но корекции ще има, като те няма да са като от 2008, заявиха Александър Николов и Алекси Андонов по време на Клуб Investor.bg

13:01 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>На преден план Александър Николов, зад него Алекси Андонов. Снимка: Investor.bg</p>

На преден план Александър Николов, зад него Алекси Андонов. Снимка: Investor.bg

Eуфорията на БФБ-София от 2007 г. няма да се върне скоро, заявиха Алекси Андонов, изпълнителен директор на Витоша Българо-Унгарско Инвестиционно АД, и Александър Николов, зам.-председател на Съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт, на проведения вчера Клуб Investor.bg на тема „Къде да инвестираме - на БФБ-София или в чужбина?“.

Алекси Андонов е песимист за възможността пазарът ни да стане ликвиден в следващите 5-7 години и инвеститорите трябва да се съобразяват с тази особеност, която обаче носи и възможности за големи печалби.

Инвеститорите у нас трябва да се нагодят към условията и могат да постигнат добра доходност, изтъкна той.

БФБ е за търпеливите инвеститори, смята Андонов. Нашият пазар е полу-инсайдърски, не съвсем прозрачен. Изисква индивидуален анализ на компаниите. Но малкият пазар е по-лесен за опознаване в сравнение с необятните възможности в чужбина, които пораждат не лесния въпрос къде и в какво да се инвестира.

Слабата ликвидност у нас, според него, ще затруднява адекватната пазарна оценка на компаниите и ще позволи покупка на книжа на изгодни нива, но ще е нужно търпение до реализиране на печалбите. Той очаква 10-15 силни поскъпвания на акции в следващите години, в резултат от търгови изкупувания, когато нов собственик влиза в дадена компания.

На БФБ бих предпочел компании с ясен профил и относително добър мениджмънт. Трябва да се търсят компании, обект на потенциално изкупуване през следващите години. Защитата на дребните акционери при покупки на мажоритарни пакети у нас е сравнително добра. Освен това тези пакети вървят с премия за контрол. Имаме доста примери за добри печалби при такива сделки, посочи Андонов.

Очаквам повече компании да излизат (и по линия на изкупувания), отколкото да влизат на БФБ в идните години. На много компании няма да е лесно да привлекат капитал. По-реално е създаването на ликвиден пазарь ако БФБ стане част от чужда борса.

За съжаление, ключови компании в българската икономика, като ДСК, УниКредит Булбанк, Солвей Соди и Лукойл Нефтохим, които трябваше да са гръбнакът и на борсата, няма да излязат, докато в Унгария точно такива компании създават пазара. БФБ си остава пазар на малки и средни компании, констатира Андонов.

Спорно е дали корпоративната култура у нас е лоша или просто пазарът не може да оправдае разходите за по-дълбоко проучване на мениджмънта чрез провеждане на срещи с него и др., разсъждава инвеститорът.

Правителствата досега не се занимават в дълбочина с въпросите за борсата и по тази причина очаквам ниска ликвидност и за в бъдеще. Приватизацията на БТК бе ключов момент, но техниката й не създаде предпоставки за ликвиден пазар.

В Унгария при такива сделки се подписваше договор, че мажоритарят няма да купува предложените публично акции, както и имаше създадени условия за разпръскване на акциите между много дребни инвеститори, отбеляза той.

"Не виждам историята, която да създаде еуфория на БФБ-София, каквато в периода 2005-2007 г. беше предстоящото ни присъединяване към ЕС", сподели Андонов.

Заради влизането в ЕС много западни инвеститори поеха риска на региона, който обаче сега не е толкова привлекателен. Преди рискът беше висок, но също и доходността. Сега рисковете остават, като въпросът е каква ще бъде доходността.

Световните пазари като цяло са в дългосрочен "бичи" пазар, въпреки „плашила“ като инфлацията и други подобни, смята Андонов, но признава, че храните в световен план постоянно ще се покачват. Голямата криза е зад гърба ни – в период на бавна консолидация сме, каза той.

По отношение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) по-оправданата инвестиция от борсова гледна точка е тази в създатели на технологии, отколкото в централи. Трудно е да се предвиди коя технология ще се развие. Най-добрата тактика е да се инвестира в широк портфейл, например чрез индекси върху ВЕИ.

От своя страна, Александър Николов сподели, че от началото на 2011 г. най-добре се представят неликвидни пазари като България, Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина, които през миналата година изостанаха.

"За това има ясна причина и тя е, че когато могат да правят пари на ликвидните пазари, инвеститорите не се сещат за малките, но сега когато трендът на външните пазари е в последната си третина - те поглеждат и насам", обяснява той.

Николов посочи, че при последната корекция на фондовите пазари в САЩ индексите в Източна Европа са отчели слабо понижение, което е индикатор за силата им.

Източна Европа е сред най-силните пазари, като тази година показва нетипично ниска воолатилност. След корекцията от февруари/март някои от пазарите в региона вече са на нови върхове. Очаквам регионът да продължи да е по-стабилен в глобален план, предвижда той.

Поуките за инвеститорите от кризата според Александър Николов са няколко.

Първата е, че те не се съобразиха с основния тренд – държаха акции и след началото на низходящия тренд. Те по принцип си държат акциите, понеже обикновено купуват по върховете и смятат, че неизбежната корекция ще е краткотрайна. Някои акции обаче може никога да не се възстановят, коментира той.

Втората поука е, че дори осъзнали основния (низходящ) тренд, инвестиралите в неликвидни акции не могат да излязат от него.

Друга поука е свързана с важността на разпределението на активите, тъй като низходящите периоди при различните пазари и активи обикновено не съвпадат.

Най-важното е къде са цените спрямо дългосрочните си плъзгащи се средни и какъв е трендът на тези средни, изтъкна портфолио мениждърът.

На БФБ трендът е възходящ, след като SOFIX премина последователно през нивата от 365 и 400 пункта. Консолидацията в един момент ще приключи и ще последва ново поскъпване, смята Николов.

Според него трендът на нашата борса няма да се определя от фактори, свързани с приватизацията, Сребърния фонд и други подобни - те могат да подобрят само ликвидността.

“Мога да ви обещая, че 2007 ще се повтори, но няма да е много скоро“, каза анализаторът. Историята обаче винаги се повтаря, защото мисленето на хората никога не се променя, смята той.

През следващите 5-10 години пазарите (включително и нашия) ще бъдат в широк период на консолидация, независимо от това какво ни се иска или дали някой иска да регулира процеса.

Освен ниската ликвидност на БФБ, Николай Грънчаров, началник на брокерския отдел в Емпорики Банк България, изтъкна и липсата на хеджиращи продукти. Добро бъдеще за БФБ обаче, според него, очертават борсовата приватизация на Е.ОН, инвестициите в местни активи на Сребърния фонд и връзката на ЦД с международната клирингова къща Clear Stream.

И тримата лектори се обединиха около мнението, че в инвестиционния портфейл не трябва да се залага само на една страна, както и на един тип актив.

Очаквайте в следващите дни видео материали от събитието. Снимки може да разгледате тук.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Енемона и Дженеръс Ауто

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още