IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Иванов: Българските онлайн модели не отстъпват на тези зад граница

Родните компании не бива да подценяват икономическата част на проектите си, твърди оперативният директор на iuvo Group

12:15 | 11.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Какво представлява функцията „auto invest“ на платформата ви и кога ще бъде пусната тя? какво очаквате от нея като резултат?

- Автоинвест функцията работи вече от повече от шест месеца на платформата. Автоматичното инвестиране позволява разпределение и минимизиране на риска, като предоставя избор на редица критерии, на които кредитите, в които се инвестира, трябва да отговарят като ниво на риск, срок на изплащане, тип вноски, брой оставащи вноски по кредита и много други.Това позволява на всеки инвеститор бързо и лесно да създаде диверсифицирано портфолио, отговарящо на специфични условия, като то може да се състои от стотици и дори хиляди кредити, и което не изисква време и внимание, за да бъде изграждано и поддържано. 

Възвърнатите средства се реинвестират автоматично, което им позволява веднага да започнат да генерират нова доходност, без да има пропуснати ползи за периода, в който средствата са били в наличност, но не са реинвестирани (намалява т. нар. cash drag). Тази функционалност може да бъде активирана/деактивирана по всяко време.

А какви са конкретните резултати от вече 9 месеца дейност на Iuvo в България?

- За малко повече от 9 месеца успяхме да привлечем над 1300 потребители и да генерираме над 1,8 млн. евро инвестиции на платформата, които носят висока доходност на нашите клиенти. Бих казал, че вече сме значим играч на пазара и имаме свои секции във всички големи сайтове и форуми за P2P инвестиции. По пазарен дял се нареждаме на 8-о място в континентална Европа в момента, което е сериозно постижение за платформа на възраст под една година.

Защо решихте да базирате компанията в Естония?

- P2P lending индустрията в Европа е най-развита в Естония и Великобритания. Именно затова решихме да регистрираме нашата платформа в една от тези страни – Естония, където регулаторите са запознати с бизнеса, виждат потенциала му и знаят как да го контролират без да го задушават. Работейки под тази законодателна рамка, ние имаме възможност да таргетираме потребители от цяла Европа, позволявайки им да инвестират в кредитите на различните оригинатори, които ще бъдат „качени“ на платформата в близко бъдеще.

А защо не избрахте България?

- В България практики за регулация на такъв тип бизнес не съществуват и най-вероятно ще бъдат заимствани от работещи такива в други европейски държави.

Ще бъдете наш гост на Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies, където ще си говорим за успеха на българския бизнес зад граница. Смятате ли, че младите български компании са готови да оперират и на чужди пазари и разполагат с достатъчно експертиза? А какво им липсва?

- Да, твърдо смятам, че българските онлайн модели не отстъпват по нищо на тези зад граница и не виждам причина да не гледат смело към тези пазари. България има сериозен ресурс от технически кадри на световно ниво, които с правилната идея и с правилния мениджмънт, могат да изградят работещи компании.

Нещо, което обаче не трябва да подценяват, е икономическата част на своите проекти - не всеки продукт, който звучи готин и привлекателен на инвеститорски pitch, си струва да се реализира на практика. И не всеки продукт може да се реализира и продава успешно от същия техническия талант, който може да го конструира. Призовавам ги да търсят активно консултация, менторство и дори партньорство с хора с бизнес и финансов опит, които да им помогнат да определят имат ли наистина място на пазара.

Ивайло Иванов ще участва в Клуб Investor.bg- Disruptive Technologies, който ще се проведе на 18 май в Capital Fort.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Генерален партньор на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies e Vivacom. Събитието се провежда с подкрепата на iuvo Group, Allterco и Ontotext, част от Sirma Group. Институционални партньори: Индустриален Холдинг България, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Medical Dent, БАИТ и БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
briton
преди 6 години
disruptive, но друг път. funding circle - САЩ, УК, Германияlending club, kabbage в САЩlendico, kapilendo, kreditech в Германия (м/у другото първите фалираха, последните онзи ден ги купиха за ~100млн евро)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още