fallback

Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

На този въпрос отговарят лекторите на Клуб Investor.bg

15:54 | 10.12.10 г. 19
Автор - снимка
Създател

Какъв е ефектът от метрото и изграждането на новите лъчове върху цените на жилищата в кварталите, в които то се разширява? Това беше един от въпросите, който дискутираха лекторите на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Главният архитект на София Петър Диков каза, че има интерес към региона около Ломско шосе и по направлението по метродиаметър към бул. "Цариградско шосе".

Той каза категорично, че през септември 2012 г. ще работят целият първи диаметър до "Цариградско шосе" и целият втори диаметър от кв. "Обеля" през бул. "Ломско шосе" до бул. "Черни връх".

Това е една сериозна ниша за цени, които могат да тръгнат нагоре. На въпрос, зададен във форума на Investor.bg, дали цените ще тръгнат нагоре или надолу според мен и двете страни са прави – някои цени ще тръгнат нагоре, някои ще тръгнат надолу, добави Диков.

По думите на Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, с пускането на новите метростанции през последната година болшинството продавачи са считали, че цените на имотите по трасето на метрото ще се повишат.

Сделките обаче стават на цени, които купувачите са склонни да предложат, каза тя.

Данните показват по отношение на продажбите по трасето на метрото в "Люлин", че промяна на цените на реално сключени сделки няма.

През последните месеци по данни на компанията има двойно увеличение на обемите на продажбите в "Надежда", след като собствениците там са разбрали, че скоро увеличение няма да има и са започнали да продават.

Единствено изключение по трасето на метрото правят собствениците в "Лозенец", които продължават да държат традиционно високи цени. Междувременно обаче купувачите се преориентират към широк център, където може да се купи добро жилище между 800 и 1000 евро на кв. м, каза тя.

Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, също посочи, че засега все още не се наблюдава реален ефект на метрото върху цените на жилищата.

Като възможна причина за това той посочи все още ограниченото присъствие на метрото като транспортно решение. Със сигурност на теория и на практика би трябвало да има ефект, но не вярвам това да се случи в краткосрочен план, коментира той.

Още от Клуб Investor.bg:

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот   Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно   А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени   Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 09.09.22 г.
fallback