fallback

Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010

В момента реализацията на една сделка продължава от 6 до 12 месеца, каза изп. директор на Адрес Недвижими Имоти по време на Клуб Investor.bg

15:30 | 13.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Какво е понижението на цените на жилищата от началото на годината, към имоти с какви цени има най-голям интерес и колко време протича една сделка с жилищен имот в момента.

Това бяха част от въпросите, на които отговори Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, по време на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

През 2009 г. има спад от около 45% в цените на жилищата, което доведе до неколкократен спад на обема на сделките, каза тя. В началото на тази година направихме прогнози, че е възможно цените да се покачат, ако банките променят своята политика, което не се случи, посочи още Цветелина Тасева.

Цените от началото на годината за някои имоти и за някои сегменти спаднаха до 10%, като според нас на средногодишна база цените са паднали с не повече от 4-5% средно за страната, каза тя.

Една малка част от купувачите са готови да инвестират в жилището, което максимално отговаря като условия и като цена на техните желания. Въпреки това 80% от купувачите купуват най-евтиното, за да удовлетворят свои основни нужди.

В момента с една сделка и с един продавач се работи в рамките на 6 до 12 месеца. Така че сделки, които са започнали да се реализират в началото на 2010 г., се затварят в края на годината, обясни тя.

 

Още от Клуб Investor.bg:

Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот 

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
fallback