fallback

Завръщат ли се спекулантите на жилищния пазар у нас?

За начален интерес на спекулативни играчи, които търсят бързи покупки на евтини жилища, споменаха брокери по време на Клуб Investor.bg

16:32 | 14.12.10 г. 24
Автор - снимка
Създател

Отдясно наляво: Тихомир Тошев, Цветелина Тасева, Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg

На пазара в момента има регистриран интерес на голямо количество потенциални купувачи, една част от които са инвеститори. Някои от тях желаят да осъществят и спекулации.

Това каза в отговор на въпрос Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, по време на последното за 2010 г. издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

В съответствие с това те търсят подценени жилища, на които цените по една или друга причина са паднали много под офертните цени и за които сделки трябва да се реализират веднага, каза тя. Тези купувачи са готови да затворят подобни сделки в рамките даже и на месец.

„Такива запитвания има, те не са ежедневно, но са ежеседмично в цялата страна. Това показва, че има хора, които разполагат с пари или с възможности за финансиране, за да осъществят изгодни покупки на подценени имоти“, коментира Тасева.

„При нас, когато става въпрос за покупка на имот с кредит, спекуланти липсват“, бе мнението на Тихомир Тошев, партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър".

В момента няма логика спекулант да купува имоти с кредит, предвид всички разходи и цялото оскъпяване на кредита. Спекулантите, които се появяват, са кешови играчи и сигурно има такива, добави той.

Моето лично мнение е, че цените няма да тръгнат трайно нагоре и следващата година ще се колебаят около сегашните си нива, каза той. Наред с това обаче те няма да слизат и надолу. Надеждите, че някой ще купува жилища в София например за 250 евро на кв. м за съжаление няма да се сбъднат и ще си останат едни хубави мечти, каза в допълнение Тошев.

Още от Клуб Investor.bg:

Цв. Тасева: Не повече от 5% е спадът на жилищните цени в страната за 2010   Какво е влиянието на метрото върху цените на жилищата в София?

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback