IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазите от болката в очите, причинена от телевизорите?

Най-лесното решение е да нагласите по-добре светлината

10:00 | 29.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Зрението е едно от най-важните сетива, така че трябва да обърнете особено внимание на защитата на очите си. За съжаление, в ерата на технологиите са рядкост моментите, в които не гледаме в екраните, мониторите или телевизорите.

Скорошни изследвания показват, че всеки ден възрастните гледат телевизия по няколко часа. Като добавим и часовете прекарани на телефона, стресът, причинен на зрението, става непоносим. Затова понякога усещаме дразнене в очите, умора и дори световъртеж.

Може вече да сте забелязали, че след като сте оборудвали къщата с най-нови модели телевизори, ви болят очите от прекомерно гледане. Трябва да се отбележи, че изморяването на очите е доста често срещано явление. Но ако изпитвате това прекалено често, би трябвало да се консултирате с лекар, за да се уверите, че няма по-сериозен проблем. Ако се докаже, че вината не е във вашите очи, означава, че е във вашите телевизори.

Какво може да не е наред?

Една от най-честите причина за изморяване на очите е гледането на прекалено малък и ярък обект в тъмна стая. Понеже стаята е обхваната от мрак, ирисът е широко отворен, което позволява да навлиза голямо количество светлина. Телевизорът, който представлява малък процент от цялото зрително поле, няма да накара ирисът да се притвори. Иначе казано, тази светлинна точка в морето от мрак може да предизвика болка в очите или главата.

Какво трябва да се направи?

Най-простото решение идва от настройките на домашните телевизори. Най-лесното решение е да нагласите по-добре светлината. Почти всички LCD телевизори имат настройка на основната светлина и това, което можете да направите, е да намалите общия интензитет на осветяване. Ако никога преди това не сте пипали тази настройка, а сте я оставили както са я били нагласили първоначално в завода, напълно е възможно тя да се намира в горния край на интервала. С поправяне на тази настройка, нощно време телевизорът ще стане много по-приятен за гледане. Също така, ще подобрите нивото на черното и в цялост картината ще стане по-хубава.

Ако усещате дискомфорт в очите и имате плазмен телевизор, опитайте да намалите нивото на контраста. При LCD телевизорите това не работи, но при плазмените светлината ще стане по-слаба.

Най-ефикасният метод за справяне с умората на очите е да включите светлината в другите стаи. Това може да ви дразни, ако сте свикнали да гледате телевизия на тъмно, но е много по-добре за очите. Друг недостатък е, че можете да получите отражения от различните светлини, заради начина на тяхното разположение спрямо екрана.

Все пак, можете да изберете допълваща светлина. Това може да бъде сива неутрална светлина, която да разположите зад телевизора. Тя увеличава с малко средното ниво на осветяване в стаята, което обаче няма да засегне акуратността на цветовете на телевизора, а в същото време ще помогне на очите ви.

Краен вариант е да уголемите размера на екрана. С други думи: вземете си проектор и бяло платнище. По този начин големият екран ще заеме по-голям дял от зрителното ви поле и ирисите ви ще се смалят.

И накрая, най-добрият, а може би и най-здравословният вариант за вашите очи: прекарвайте колкото се може по-малко време пред телевизора. Ако стоите близо до екраните не означава, че вашите очи ще бъдат засегнати дългосрочно. Но ако стоите прекалено дълго пред телевизора, това ще причини в дългосрочен план увреждане на очите ви. Прекарването на повече от четири часа на ден пред телевизора ще засегне зрението и ще увеличи умората, което на свой ред, може да намали зрителните ви способности. Въздействието от телевизорите трябва да бъде ограничено, особено за малките деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още