IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият подход в енергийната инфраструктура

Българската строителна компания "Главболгарстрой" представи гледната си точка пред икономически форум във Вашингтон

14:39 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Delphi Economic Forum
Снимка: Delphi Economic Forum

Четвъртото издание на Southeast Europe&East Med, организирано от Delphi Economic Forum, събра участници от цял свят в американската столица. Адмирал Джеймс Фого, декан на Центъра за морска стратегия към Военноморската лига на САЩ, Джефри Паят, помощник държавен секретар по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, и Симеон Цомокос, член на Международния консултативен съвет на "Главболгарстрой" коментираха бъдещето на европейската енергийна сигурност в Източното Средиземноморие.

Пламена Ненкова Пламена Ненкова

В панела, посветен на зелената революция в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа, Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор с ресор „Стратегии, комуникации и международни отношения“ в компанията, представи зелените идеи в строителството и иновативните проекти, по които работи ГБС.

„Текущото решение на енергийните предизвикателства пред Европа в момента безспорно е природният газ (ВПГ), в средносрочен план - това са соларната и вятърна енергия, но в дългосрочен план темата за водорода като източник на енергия стои на дневен ред“, коментира Ненкова.

Фокус на говорителите в енергийния панел на конференцията в столицата на САЩ бе неизползваният потенциал на Източното Средиземноморие в производството на чиста енергия и как по-силните регионални партньорства могат да задействат за преодоляване на климатичните предизвикателства.

В дискусията за зеленото бъдеще бяха обсъдени проблемите с преноса на енергия, където ролята на строителния сектор е ключова. Като изпълнител на множество стратегически проекти в Югоизточна Европа, "Главболгарстрой" очерта като свой приоритет работата си по енергийната инфраструктурна свързаност и обезпечаване на приложението на бъдещите зелени политики с нейното изграждане.

„Като лидер в Югоизточна Европа в областта на изграждането на енергийна инфраструктура, вече десетилетия ГБС следи отблизо развитието на енергийните пазари, както и текущия преход към ВЕИ. Строителният сектор може да спомогне за това едно решение бързо да разшири мащаба си и да допринесе за създаването на конкурентен, интегриран и ликвиден пазар на водород и други енергийни източници“, сподели Ненкова.

Тя допълни, че едно от основните предимства на "Главболгарстрой" несъмнено е дългогодишното партньорство с водещи компании в доставката на оборудване в енергийния сектор - Solar Turbines и Honeywell, както и оперативният офис на ГБС в Брюксел, посредством който компанията следи отблизо всички теми, свързани и конкретно с финансирането на зелени решения.

Фокусът на ГБС в сферата на водорода към днешна дата е в няколко направления: модернизиране на газовата инфраструктура с цел пренос на допълнителни количества H2 при смесване с природен газ, изграждане на специализирана водородна инфраструктура, както и ангажиране на инженерен, финансов и административен капацитет за реализиране на собствени проекти за производство на зелен водород.

Целите на Европейската комисия за постигане на въглеродна неутралност към 2050 г. определено са амбициозни, особено за региони като Югоизточна Европа. В плана си Re-Power EU Европейската комисия на практика удвои целите си до 2030 г. по отношение на водорода, поставяйки изисквания за производство на 10 млн. тона „зелен“ водород, както и за внос на допълнителни 10 млн. тона чист водород.

Постигането на тези цели изисква мобилизация на цялата строителна индустрия като основен стълб в изграждането на енергийната инфраструктура, не само на територията на Югоизточна Европа, но и в аспект на междуконтиненталната търговия и транспорт на енергия.

Последна актуализация: 14:39 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още