IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопът - моят приятел

Едно от най-важните умения на Forex пазара е спазването на дисциплина, а тя минава през използването на стопове

11:00 | 07.08.12 г. 3
Стопът - моят приятел

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че щом веднъж стопът ви е активиран, се задейства пазарна поръчка, в която цената за продаване може да се окаже доста по-различна от тази на стопа. Това е вярно най-вече за бързо движещите се пазари, където цените на активите се сменят бързо.

Стопът – моят приятел

Стоповете обикновено се приемат като средство за предотвратяване на загуби. Но съществува и друга употреба на този инструмент. А именно – за гарантиране на печалба, или също така наричана „пълзящ стоп”. 

Тогава стопът се поставя на процентно ниво под настоящата пазарна цена, а не под цената, на която сте купили. След това цената на стопа се наглася според промените в цената на активите.

Запомнете, че при дълга позиция щом вашата валута, акция или друг актив поскъпне, се натрупва нереализирана печалба. Това значи, че нямате парите на ръка, докато не продадете. С пълзящите стопове ще можете да оставите приходите да растат, а в същото време да си гарантирате някаква част реализирана доходност.

Ще продължим с по-горния пример за EUR/USD. Нека предположим, че имате поръчка за плаващ стоп за 1% под настоящата цена, а пазарът реализира невероятните 5% възходящо движение за месец. Тогава позицията ви ще осигурява гарантирана нереализирана печалба от 4%.

Ако движението продължи нагоре, гарантираната печалба също ще се увеличи. Ако обаче пазарът обърне, то ще вкараме в джоба си сериозна сума.

Преимущества на стоповете

Първо, хубавото на тези поръчки е, че не струва нищо да ги въведете. Обичайната комисиона се плаща само когато се достигне цената на стопа и сделката бъде сключена. Можете да приемете този инструмент като безплатна застраховка.

По-важното обаче е, че стопът позволява да вземате решения без да се влияете от емоционални подбуди. Хората имат склонност да се привързват към позициите си, мислейки, че ако им дадат още един шанс, нещата ще потръгнат. Това довежда единствено до отлагане и забавяне на нужните действия, а междувременно загубите бавно се покачват.

Няма значение какъв инвеститор сте, трябва да сте наясно защо държите своите позиции. Идеята е да бъдете уверени в стратегията си и да се придържате към плана си. Стоповете са много полезни в тези случаи, защото ви помагат да държите погледа си към целта без да се разсейвате от емоциите си.

Накратко - трябва да осъзнаете, че стоповете не ви гарантират успех на финансовите пазари, а изискват от вас интелигентни инвеститорски решения. Ако не проявите нужния разум, то ще загубите точно толкова пари колкото и без стоп, но много по-бавно.

Накратко:

Стоп-поръчките са прост инструмент, който, за жалост, инвеститорите не умеят да използват. Но пък той би подобрил всички инвестиционни стратегии от предотвратяването на загуби до прибирането на сигурни печалби. Приемете стоповете като своеобразна застраховка, която се надявате никога да не използвате, но все пак се радвате, че я имате за всеки случай.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kravata_mu
преди 11 години
стоповете са изключително полезни - при правилно използване и при внимателна и разумна търговия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Bobacho
преди 11 години
Стоповете са най-късия път към фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още