IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да направим, когато доларът започне да пада?

Няколко съвета за онези, които тепърва навлизат на финансовите пазари

14:12 | 31.08.12 г. 2
Какво да направим, когато доларът започне да пада?

За да се застраховате срещу спад на долара, когато стоките са в бичи пазар, се ориентирайте към валути със стокова база като австралийския и канадския долари. Когато ценните метали като златото получават високо търсене, австралийският долар често поскъпва.

По подобен начин канадският долар се покачва, когато търсенето на петрола нарасне. Друг  пример със стокова валута е бразилският реал. През 2011 Бразилия стана седмата най-голяма икономика в света, богата на природни ресурси и най-вече петрол.

Има достатъчно опции за печалба при спад на долара

Търгуването на международните валутни пазари може да бъде опасно, тъй като дневният обем на търговия значително надвишава този при акциите. Инвеститорите трябва да са наясно, че търгуването на FX пазара не е за хора със слаби сърца и че могат да загубят повече от първоначалната си инвестиция. Оказва се, че за повечето хора е най-добре да оставят тази дейност за професионалистите и да потърсят други методи за приходи от спада на долара.

За щастие, има предостатъчно продукти, които да помогнат на инвеститорите в това начинание. Един от тях е американският доларов индекс, който проследява стойността на долара срещу кошница от международни валути.

Също така има и множество взаимни фондове, които следят чуждите облигации или продават долара срещу други валути. Тези фондове дават на инвеститорите нужната международна експозиция към техните портфейли без главоболията от директно следене на промените във валутните пазари.

Ценните книжа, били те национални или международни, предоставят на инвеститорите възможност за полза от слабия долар. Ако прогнозите за американските пазари на ценни книжа са мрачни, то други международни пазари могат да спечелят от това.

Разбира се, съществуват и американски акции, които могат да спечелят от спад в долара. Такива са големи мултинационални компании, които разчитат на чуждестранните пазари за голяма част от приходите си.

Те се възползват от слабия долар най-вече чрез обръщане на британски паунд или японска йена обратно в по-голямо количество щатски долари. Известни имена на подобни компании са Procter & Gamble, General Electric и PepsiCo.

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
barf
преди 11 години
"Какво да направим, когато доларът започне да пада?" - означава, че валутата им скоро ще отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
VicKing
преди 11 години
"Какво да направим, когато доларът започне да пада?"-Да свалим цените на горивата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още