IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важна инфлацията?

Индексът на потребителските цени е един от най-важните индикатори за посоката на лихвения процент

10:00 | 24.09.12 г. 3
Защо е важна инфлацията?

Несигурността за бъдещите събития като цяло прави компаниите и потребителите неразположени към излишни харчове. В дългосрочен план това ограничение на потреблението ще навреди на икономическата производителност.

С покачване на инфлацията хората, които нямат фиксиран доход например пенсионерите, наблюдават спад в покупателната им способност и в последствие в стандарта им на живот.

Друго характеристика на инфлацията е, че ако тя е по-висока от тази на другите страни, местната продукция става по-неконкурентоспособна.

Като цяло хората обичат да се оплакват, когато цените се покачват, но те често пренебрегват факта, че заплатите им също трябва да се покачат. Правилният въпрос е не дали инфлацията се покачва, а дали тя расте с по-бърз темп от заплатите ви.

В заключение, инфлацията е знак, че икономиката расте. В някои ситуации ниската инфлация или дори дефлацията могат да са толкова опасни и колкото високата инфлация. Липсата на инфлация пък може да означава, че икономиката отслабва. Както виждате, не е толкова лесно да кръстите покачването на цените като „добро“ или „лошо“, защото това зависи от вашата собствена ситуация и тази на цялата икономика.

За да се избегне икономическия застой и да не се стигне до отлагане на инвестиции, през последните години по-развитите страни се опитват да задържат инфлацията на нива от 2% до 3%. Причината е, че това се смята за ниво, което е достатъчно, за да стимулира потреблението и бизнес активността.

Какво означава инфлацията за пазарите?

Движенията на цените на стоките и услугите засягат най-вече ценните книжа с фиксиран приход. Ако цените се покачват, твърдите плащания по облигациите са безсмислени, защото доходността се понижава в реално измерение. Инфлацията също намалява и ефективната стойност на определените плащания за притежателите на пенсионни планове или фиксирани анюитети. Много пенсионери забелязват как пенсиите им губят покупателната си способност в течение на времето.

Непостоянството в цените може да има отрицателен ефект и върху ценните книжа без фиксиран доход. Умерена и системна инфлация се очаква в разрастваща се икономика, но ако цените на суровините се покачват бързо, приходите на производителите ще намалеят.

От друга страна, дефлацията може да е лош предвестник на спад в потреблението. В такъв случай производителите са принудени да понижат цените, за да продават стоката си, въпреки че цените на суровините може да не се спаднат на същото равнище. В крайна сметка маржовете на компаниите се свиват заради упоритостта на цените на някои стоки и еластичността на цените на други.

В общия случай  индексът на потребителските цени се използва за регулиране на много механизми на паричните потоци. Затова инвеститорите ще разберат, че той ги засяга персонално. Инвеститорите с фиксиран доход винаги трябва да са наясно с инфлацията, срещу която определят своите инвестиции. Наложително е текущата доходност да бъде по-висока от инфлацията или реалните доходи ще отбележат спад.

Силни страни:

Дава повече информация за бъдещото ниво на основния лихвен процент
Силно застъпен и анализиран в медиите
Представя добри регионални и индустриални разбивки за проучванията на инвеститорите

Слаби страни:

Променлив от месец на месец, често движението може да е в широки граници
В отделните държави потребителските кошници са различни
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sioko
преди 11 години
Инфлацията е парично явления, а не продуктово. В страни с различни валути тази характеристика не важи. (Друго характеристика на инфлацията е, че ако тя е по-висока от тази на другите страни, местната продукция става по-неконкурентоспособна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Това за дефлацията не е вярно. Дефлацията всъщност възстановява баланса след финансови балони. Всъщност друг начин няма - печатането на пари само отлага решаването на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
Да инфлацията не е задължително лошо нещо, но обезценяването на наличните пари може да бъде разглеждано като невидим данък. Хората спестявали цял живот и натрупали известна сума могат само да гледат как парите им се обезценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още