IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как оцеляла от атентата в Бостън стартира иновативен бизнес

Трагичната случка провокира Аманда Норт да подкрепи занаятчийството

16:55 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: Ройтерс

Аманда Норт е един от пострадалите при атентата в Бостън на 15 април 2013 г., пише Bloomberg. Тогава Норт, която е маркетинг специалист от Силициевата долина, решава да отиде до Бостън, за да подкрепи дъщеря си, която участва в местния маратон. Тя чака участниците близо до финалната линия, когато се детонира първата бомба на по-малко от пет метра от мястото, на което стои Норт. Секунди по-късно тя държи ръката на предучилищната учителка Ерика Бранък от Балтимор, която е загубила левия си крак в експлозията.

“Държах ръката й и казах: “Погледни ме. Няма да те пусна,”” спомня си Норт за трагичната случка. “Не можехме да се чуем. Беше зловеща тишина. Тогава още не знаехме, че тъпанчетата ни са спукани.”

Самата Норт има 22-сантиметрова дълбока рана в единия си крак.

Трагедията изиграва ролята на крайъгълен камък в професионалния път на 57-годишната американка от Удсайд, Калифорния. Година след атентата тя отново е в Бостън, за да види дъщеря си Лили, която отново участва в ежегодния маратон, както и Бранък, която продължава да се възстановява. Норт е един от многото хора, които се връщат на мястото на двата взрива, убили трима души и ранили 264 по време на първия терористичен акт в САЩ след 11 септември 2001 г.

Година след атентата животът на Норт е коренно различен. Освен че косата й е по-къса от обикновено, защото пламъците буквално са опърлили цялата дясна страна на главата й, тя предприема драстична промяна в кариерата си. Норт напуска поста си в технологична компания в Силициевата долина и основава Artisan Connect – онлайн магазин, който има за цел да помогне на занаятчии в развиващите се страни да се свържат с американски клиенти.

Маркетинг специалистката има 30-годишен опит в компании като Apple и Splunk. Идеята за новия бизнес се появила в главата на Норт, тъй като през годините професионалните й задължения са я отвеждали до 27 страни по целия свят. От всички тях тя купувала различни продукти и сувенири, което постепенно породило желанието да улесни достъпа на американските клиенти към чуждите ръчно изработени изделия. От космополитната същност на Норт се вдъхновяват и децата й – дъщерята на Норт – Лили, която е студент в Харвард, говори перфектно китайски, а синът й Боулдър учи в Колорадо и владее свободно арабски.

Последна актуализация: 21:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още