IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как оцеляла от атентата в Бостън стартира иновативен бизнес

Трагичната случка провокира Аманда Норт да подкрепи занаятчийството

16:55 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Маратонките на един от оцелелите от атентата в Бостън през 2013 г., Снимка: Ройтерс

По време на далечните си пътувания до страни като Индия, Мароко, Боливия и други, Норт стига до извода, че глобализацията в бизнеса измества фокуса от традиционните занаятчийници към големите офиси и масовото производство във фабрики.

“Говорила съм с много занаятчии от целия свят и много от тях смятат, че уменията им няма да се наследят от следващото поколение, тъй като не се изкарват достатъчно пари,” казва Норт. Индустриализацията означава, че хората ще напуснат селата си и ще им се наложи да се занимават с наемен труд, който не им носи същата гордост и удовлетворение, както занаятът на техните прадеди, смята още американката. Първоначално тя не знаела точно как да помогне това да се промени, тъй като не била склонна да напусне комфортната си позиция в AOptix Technologies и да се захване с рисково предприемачество. Всичко това се променило на 15 април 2013 г.

След първата експлозия Норт била заобиколена от опустошение. Тя видяла Бранък да лежи на няколко метра от нея. В момента, в който тя хванала ръката на пострадалата и започнала да вика за помощ, избухнала втората бомба. Норт знаела, че става въпрос за терористичен акт и направила всичко възможно да се концентрира върху ранената жена, отколкото върху обкръжаващия я хаос.

Двете не можели да се чуят. Бранък си мислела, че Норт се казва Джоан, а тя от своя страна разбрала погрешно, че първото име на Бранък е Айрийн. Случаен човек посъветвал Норт да свали колана си и да го използва за турникет, който да спре кръвотечението от крака на Бранък. Норд свалила и якето си, с което увила тежко ранената жена.

“Тя не изглеждаше паникьосана, но се опитваше да действа бързо,” споделя вече 30-годишната Бранък. “Помня, че държахме ръцете си толкова здраво, че медиците се затрудниха да ни разделят, преди да ме откарат в болницата.”

Дъщерята на Норт се изгубила в суматохата. Тя се измъкнала без наранявания, но нямала мобилен телефон, тъй като участвала в състезанието. Телефонът на майка й бил във вътрешния джоб на якето, което пък заминало за болницата заедно с Бранък. Двете нямали начин за връзка.

Часове по-късно, след като кракът на Норт бил зашит в същата болница и тя разказала случката на много полицаи, дъщеря й се появила. Двете се прегърнали и си казали няколко изречения, които накарали Норт да се замисли за това, с което иска да се занимава оттук нататък.

“Тя ми каза, че животът ни никога няма да е същият и трябва да мислим повече за нашата страст и истинското ни предназначение на този свят,” казва Норт. “Чаках момента, в който ще се занимавам с нещо, което има голямо значение за мен, толкова дълго.”

Последна актуализация: 21:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още