IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - жълт семафор за регулираните енергийни пазари

Страната разполага с опции да намали подобни увеличения на цената на тока - енергийна борса и по-голям внос от съседи

09:33 | 27.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. Снимка: Ройтерс

Регулацията

През миналия юли българският регулатор (ДКЕВР) одобри поскъпване на тока с 9,84-10,84 процента. Реакцията на бурни протести последва едва през последните няколко седмици след застудяване и увеличаване на потреблението. Миналата седмица регулаторът заяви, че проучва възможности да намали от март сметките за бита и че ще поиска отнемане лиценза на местното дружество на чешката CEZ

България има силно регулиран енергиен пазар, в който производителите трябва да се договарят директно с ДКЕВР за тарифите или да сключват дългосрочни договори за пренос с НЕК. Изцяло държавният "Български енергиен холдинг" изглежда има прекалено голям контрол, притежава повечето от генериращите мощности на страната, както и единствения оператор на пренос на енергия НЕК.

Европейската комисия също изрази през ноември тревогата си за независимостта на регулатора. "Бюджетът му е недостатъчен да се финансира надзорът на всички сектори, за които отговаря, а има и притеснения за стабилността на ръководството му. Правителството се намесва по регулаторни и управленчески въпроси", се казва в доклада на Европейската комисия за енергийните пазари на ЕС.

Страната е една от шестте в ЕС, в която няма енергийна борса, и макар да граничи с 5 държави, е с едни от най-ниските дялове на внос на електричество в ЕС - едва 3,1% от потреблението през 2010 г.

Крайният резултат - лошо качество срещу платените пари.

На последното договаряне на цените през юли три от четирите основни български централи на въглища получиха над 84 лева (56,53 долара) за мегаватчас. Това е повече, отколкото получават централи на пазарите на едро в далеч по-богати европейски държави. Германските едногодишни договори, например, се сключваха в понеделник при 42,4 евро (55,81 долара) за мегаватчас. Скандинавските договори за енергия за следващите 12 месеца се сключваха при 36,9 евро (48,57 долара) за мегаватчас.

Трите основни български ВЕЦ в България получиха дори още повече - над 100 лева (67,57 долара) за MWh.

В същото време в България са най-ниските цени на тока на дребно, което отразява изключително ниските разходи за мрежи, данъци и такси.

Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Ето ти една гледна точка за Маришките въглища. Ако целия маришки басейн, ползван за добив на въглища и к`во ли не, беше "кър" засят с царевица-примерно/вода бол даже на две педи/, и тази царевица изнесем в Африка-примерно/може и другаде/срещу антрацитни въглища/по-калорични, както и сам казваш/, ще има и паричка и природа.Съобразено с регламента на ЕО разбира се. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Най-голямата мина в България е Мини Марица изток. В нея се добиват легнитни, слабокалорични въглища.С тези въглища се захранват 4 централи и единствената у нас Брикетна фабрика. Токът от тези въглища, които са единственият ни местен, сериозен, енергиен ресурс дава повече от половината нужна енергия в страната. Само едно облаче да мине или вятъра да утихне и ВЕИ-тата спират, единствените, които могат да дадат постоянен ток с нужните за страната количества са АЕЦ Козлодуй и Маришките централи. При либерализация на енергийния пазар, ще се купува напролет евтин ток, но през зимата, произведения у нас ще бъде по-евтин от вносния.Централите обаче не са хотели на морето, които да работят само сезонно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
За да се национализира целия сектор, както ти предлагаш, ще трябва да се плати /изкупи/ на всички изградили ВЕИ у нас - това са няколко милиарда инвестици, да се изкупят и американските централи още няколко милиарда, ЕРП-тата и т.н. Другият вариант е Кубинския, но на мен не ми звучи сериозно.От друга страна предлаганата либерализация на пазара с купуването на ток от вън, може да доведе до фалити на най-големите държавни енергийни фирми с последващ тежък социален ефект и хиляди протестиращи миньори и енергитици. Проблемът е, че например в Сърбия емат много ВЕЦ-ве и действително на пролет, когато се топят снеговете, те произвеждат евтина енергия и имат и за износ.Ако примерно ЕРП-тата купят тази енергия, то тогава миксът ще поевтинее, но това ще е за сметка на БГдружествата, които ще трябва да не работят. Един от изходите е НЕК да фалира, всички предишни договори да се обявят за нищожни и да започне разумно предоговаряне между всички в енергетиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз искам да видя цената на вноса. Вече е доказано, че сърбите плащат в пъти по-ниски цени и дори получават отстъпки до 20% ако плащат редовно сметките си. Искам да внасяме от Сърбия на тези цени. Освен това искам да питам тея мини, миньори копаят въглища с единствената цел да ги правим на ток ли?? Ако е така това е гати абсурда. За въглищата може да има доста приложения, така, че ако спрем да им купуваме скъпия ток не вярвам да спрат да ги копаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
trendline
преди 11 години
Целия сектор в енергетиката до електромерите на хората се одържавява (реприватизира). Не се допускат никакви частни субекти (подизпълнители) за източване към партийни фирми. Държавата няма как да краде от себе си.Пускат се блокове 3-4 на Козлодуй. Балансиран микс от ТЕЦ-ве и ВЕИ , като крайната цена ще слезе с 30-40%. Сегашната система "приватизиране на печалбите, национализиране на загубите (чрез НЕК)", ще продължи да влошава състоянието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още