IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - жълт семафор за регулираните енергийни пазари

Страната разполага с опции да намали подобни увеличения на цената на тока - енергийна борса и по-голям внос от съседи

09:33 | 27.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. Снимка: Ройтерс

Регулацията

През миналия юли българският регулатор (ДКЕВР) одобри поскъпване на тока с 9,84-10,84 процента. Реакцията на бурни протести последва едва през последните няколко седмици след застудяване и увеличаване на потреблението. Миналата седмица регулаторът заяви, че проучва възможности да намали от март сметките за бита и че ще поиска отнемане лиценза на местното дружество на чешката CEZ

България има силно регулиран енергиен пазар, в който производителите трябва да се договарят директно с ДКЕВР за тарифите или да сключват дългосрочни договори за пренос с НЕК. Изцяло държавният "Български енергиен холдинг" изглежда има прекалено голям контрол, притежава повечето от генериращите мощности на страната, както и единствения оператор на пренос на енергия НЕК.

Европейската комисия също изрази през ноември тревогата си за независимостта на регулатора. "Бюджетът му е недостатъчен да се финансира надзорът на всички сектори, за които отговаря, а има и притеснения за стабилността на ръководството му. Правителството се намесва по регулаторни и управленчески въпроси", се казва в доклада на Европейската комисия за енергийните пазари на ЕС.

Страната е една от шестте в ЕС, в която няма енергийна борса, и макар да граничи с 5 държави, е с едни от най-ниските дялове на внос на електричество в ЕС - едва 3,1% от потреблението през 2010 г.

Крайният резултат - лошо качество срещу платените пари.

На последното договаряне на цените през юли три от четирите основни български централи на въглища получиха над 84 лева (56,53 долара) за мегаватчас. Това е повече, отколкото получават централи на пазарите на едро в далеч по-богати европейски държави. Германските едногодишни договори, например, се сключваха в понеделник при 42,4 евро (55,81 долара) за мегаватчас. Скандинавските договори за енергия за следващите 12 месеца се сключваха при 36,9 евро (48,57 долара) за мегаватчас.

Трите основни български ВЕЦ в България получиха дори още повече - над 100 лева (67,57 долара) за MWh.

В същото време в България са най-ниските цени на тока на дребно, което отразява изключително ниските разходи за мрежи, данъци и такси.

Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Това с измамите е дълга тема! Проблемът със сметките е, че гарантирано първо се изкупува прескъпия ток от ВЕИ, после скъпите Маришки американски ТЕЦ-ове, И накрая за допълване от най-евтините АЕЦ и ТЕЦ2. Високата такса пренос, която бе въведена за да гарантира малко постъпления на и без това фалиралата НЕК, доведе до спиране на голяма част от износа.Така държавните централи са оставени да се спасяват като си търсят директни потребители на свободна им електроенергия, а НЕК трупа загуби от ВЕИ-та и американци, като дотира част от сметките на всички, с цената на бъдещия си фалит. Ако тази система се запази има два прогнозируеми варианта - фалит на НЕК или ново драстично повишение на тока с 30-40 на сто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Основния проблем е, че българина е беден, за това няма спор. Но и това, че много голяма, част от цената която плащаме за ток наистина е напомпана от измами и безхаберие - за това мисля, че повечето ще се съгласите с мен. Това не е малко перо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
А и да не забравя - не тока е основната причина българина да се чувства по беден но смятам да напиша статия до инвестора по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ха-ха-ха точно Гамизов ли ?Да се обоснова че да ме разбереш - вземаш цените в Гърция , Италия , Испания , Португалия и ги сравняваш с нашата . п.п.Знам за тезата с заплатите но в енергетиката те не са кой знае колко себестойностно образуващи . Също така съм съгласен че енергетиката е последния червен манастир и има доста хора който са се окопали и добре си живеят на наш гръб - но има много фактори който ще водят до поскъпване на тока и много малко за неговото намаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Така е, само дето при една по-сериозна международна криза и спиране на доставките, ще стоим като африканците на тъмно! :)Що се отнася до екологията, тези централи може да се газифицират и да произвеждат ток на газ.Тогава съвсем чиста щеше да е енергията, Но пак оставаме зависими от външен ресурс и цената ще е да е далеч по скъпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Гамизов: 30-40% от сметката за ток отива за корупцияСпоред него енергийната мафия в България е братство на кражбите---------------В сметките за ток на хората има 30-40%, които въобще не трябва да се плащат. Те отиват за корупция, фалшиви инвестиции измами.-------Аз го вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти реално потвърди големите измами. Значи повече от половината енергия за държавата я купуваме на скъпи цени, а от АЕЦ вземаме само толкова колкото да покрием останалата част? Да се чуди човек, защо хората са си мислили досега, че живеят в демокрация и пазарна икономика. Искам всяко предприятие във всеки сектор да се дотира. Защото ако утре не излязат миньорите на стачка, ще излязат 2 пъти повече бивши работници на фалирали предприятия, заради всичките тези измами в тъпата ни държава. Но процеса е необратим вече, скоро всички ще останем без работа, както и без държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
Блато от всякъде.Управия няма. А най много се е крало, краде и ще се краде от държавното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
И пак да кажа - няма как България да произвежда много по евтин ток в сравнение със страните от нашия климатичен регион . Нямаме нито суровините , нито технологиите а реално ползваме същата нормативна рамка касаеща екологията .. Всяко популистко залитане с цената на ел. енергията ще бъде скъпо платено . Проблема е как да имаме РЕАЛНИ цени - те няма как да са НИСКИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Проблема винаги е бил че цената на тога се манипулира политически . Манипулирането обаче изпраща грешни сигнали към потребителите - задържането на цената дълго време доведе до то че всички си мислеха че е изгодно отоплението на ток в сравнение с топлофикация а в момента се оказа че топлофицираните домове плащат същите сметки но при много по голям комфорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още