IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев няма яснота за съдбата на плоския данък при бъдещо управление

Имаме разминаване с ДПС, призна лидерът на БСП

10:22 | 21.05.13 г. 5
Станишев няма яснота за съдбата на плоския данък при бъдещо управление

Засега няма яснота за съдбата на плоския данък при евентуално управление на левицата с подкрепата на ДПС. Това стана ясно от думите на председателя на БСП Сергей Станишев пред bTV.

Оставането на плоския данък бе и условието, което лидерът на ДПС Лютви Местан постави на посочения за премиер Пламен Орешарски за подкрепа от парламентарната група на Движението. „Имаме разминаване с ДПС, които защитават сегашната ситуация,” призна Станишев.

Червеният лидер не даде обяснение как ще се търси компромис по въпроса за плоския данък. Той припомни идеите на БСП от предизборната платформа на партията – нулева ставка за доходите до 310 лв. и 10-процентна ставка за доходите до 4500 лв. „Така в гражданина, който получава минимална работна заплата, ще остават по 31 лв., което в наше време са много пари,” подчерта лидерът на левицата и отново посочи, че хората с по-високи доходи трябва да покажат солидарност с по-бедните си съграждани.

„Данъчната система в България е добра и имаме ниски данъци. При ГЕРБ се увеличиха акцизите, но намаля събираемостта. Контрабандата беше пусната по широки магистрали с политическо покровителство,” заяви Сергей Станишев.

На въпрос за бъдещо увеличение на  минималната работна заплата, което е и сред предизборните обещания на БСП, Станишев каза, че няма възможност за увеличаването й до края на 2013 година.

Новото управление ще работи в три ключови посоки – за хората, за бизнеса и за държавността, посочи още Станишев. Той изтъкна, че ще се търси възможност да не се увеличава цената на тока от юли. Друга спешна мярка е увеличаването на  помощта за първокласниците и въвеждането на две тарифи за цената на тока. Според лидера на социалистите също така е важно повече хора да получават енергийни помощи. По отношение на бизнеса Станишев акцентира върху подкрепата за икономиката и фирмите, откриването на работни места, реиндустриализацията на България.

Председателят на БСП изтъкна, че трябва да има конкретен график за разплащането на държавата, както и да се разработят антимонополни мерки. За държавността Станишев коментира, че е необходимо преформулиране на задачите на МВР. „ Сигурността е основна функция на държавата, а нея я няма. ГЕРБ се провалиха“, каза Станишев и подчерта, че трябва да се възстанови балансът между МВР и ДАНС. Лидерът на БСП добави още, че се предвижда създаването на форум Отговорен парламент за диалог с гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
И въпреки всичко експертният кабинет Орешарски е последният ни шанс да се спасим от блатото на мизерията и милиционерщината, в което ГЕРБ ни тласнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Така е, но всичко това не може да стане от раз. В първите няколко месеца се съмнявам, че ще има отцепили се депутати, а точно тогава ще бъде основното разпределение.Нека да видим все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
ГЕРБ са такава сбирщина от различни лобита че няма да се учудя ако 1-2-*** гербаджии се отлюспят и подкрепят правителство на БСП+ДПС.В такъв случай АТАКА ще си остане само с ролята си на плашило за турскоговорещи *** и чужди компании.Не е никакъв проблем да се отцепят и 1-2-*** от парламентарната група на АТАКА за сформиране на управляващо мнозинство. Между другото депутатите им са най-евтините на българския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Не съм съгласен, че всичко вече е ясно. Ако бяха на власт само БСП и ДПС, нещата щяха да бъдат вече разпределени, но тук идва и Атака. БСП и ДПС ще трябва да се откажат от някои неща в полза на Атака, а Сидеров като знае, че нещата зависят от него няма да иска малко (всички знаем, че той е сребролюбец).Много от нещата ще се решават в псоледния момент (на коляно) според мен.За енергетиката иначе си прав. Според мен основно подценяването на енергетиката свали Борисов. Ако вместо да се заиграва, беше вкарал Р. Овч., Корнелия Нинова и Станишев в затвора за националните предателства (2 милиарда в Белене дадени без търг на свои фирми), пълното мнозинство щеше да му е сигурно. Той обаче тръгна да се заиграва най напред с идеята за Белене и след това американците му показаха верния път. Народът обаче не беше овъзмезден. Това е цялата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Пълно театро ни разиграват от БСП и ДПС.Имат пълна яснота по всичко.Малките разногласия са свързани единствено с това кой да открадне по-голям дял от държавния енергиен сектор. Той е последния печеливш сектор гарантиращ приходи, с които се закърпва бюджета и социалните разходи. За тези с къса памет да припомня че имаше публикации в пресата, цитиращи Ахмед Доган, който искал по-голям от българската енергетика за ДПС.Русия също възможно най-голям дял от нея и затова оказва такъв огромен натиск върху всяко българско правителство относно АЕЦ Белене.Да видим сега при това управление кой от тримата претенденти ще изтегли печелившата клечка. За губещата клечка е ясно - тя по право принадлежи на *** отмъщаващи си като гласуват "против" управление на българската десница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още