IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Прозрачност без граници" разкритикува премахването на субсидиите за партиите извън НС

В тежка финансово-икономическа ситуация почтеното политическо действие би било намаляване размера на държавната субсидия, подчертават от асоциацията

18:49 | 27.06.13 г. 2
"Прозрачност без граници" разкритикува премахването на субсидиите за партиите извън НС

След като вчера парламентарната правна комисия прие промени в Закона за политическите партии, с които лиши партиите извън парламента от държавна субсидия и отне правото им да ползват помещения за работа, днес асоциация “Прозрачност без граници” възрази срещу начина, по който са направени промените.

В открито писмо, изпратено до председателя на парламента и председателите на парламентарните групи в Народното събрание, от организацията подчертават, че не приемат начина, по който без дискусии и обществено обсъждане 42-то Народно събрание е на път да лиши извънпарламентарните партии с електорална подкрепа от държавна субсидия.

“Също толкова тревожно е и предложението за лишаване от правото да ползват възмездно помещения, държавна и общинска собственост”, посочват от асоциацията.

“Подобна крачка е неприемлива, защото засяга пряко основния принцип на всяка демокрация за политически плурализъм и равнопоставеност между политическите субекти”, казва се в писмото.

“Подобно решение допълнително ще взриви възможността за максимално широко представителство на всички граждани чрез политически партии и ще върне системата на финансиране на политическия живот в зависимост от неясни корпоративни и олигархични интереси”, подчертават от асоциацията.

От организацията смятат, че държавната субсидия е един от елементите, които най-пълно осигуряват възможност за прозрачност и контрол върху политическата дейност.

Остават неясни мотивите в подкрепа на подобно решение, пише още в писмото. “В тежка финансово-икономическа ситуация почтеното политическо действие би било намаляване размера на държавната субсидия, а не изключването на извънпарламентарните партии”, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
Е как няма да критикуват като обърнаха партиите на бизнес, финансиран от държавата. Браво на кабинета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Есхил
преди 10 години
Ето едно решение на парламента , което заслужава адмирации. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още