IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години

В момента ситуацията е доста изнервена, а това е негативно за развитието на страната, коментира премиерът в интервю за Нова телевизия

20:07 | 01.07.13 г. 41
Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години

Заради негативните тенденции в социалната и икономическата сфера България е достигнала в развитието си най-ниската точка за последните 15 години. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия.

“Днес страната ми се струва, че е на сравнително най-ниската си точка за последните 15 години след онази криза, която ми се иска всички да забравим”, коментира Орешарски, като допълни, че публичните финанси са в лошо състояние, поради което ще претърпят и преструктуриране, както днес съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

“Когато преди 4 години се говореше за заварени договори и се спомен сума от над 2 млрд. лева, тази седмица получих справка от всички министерства, от която се вижда, че неразплатените задължения са малко над 2,4 млрд. лева. Винаги при смяна има и неразплатени докрай задължения, но сумата не е по-малка в сравнение с преди и това показва, че и през 2009 г., и сега ситуацията е една и съща”, посочи премиерът.

Той допълни, че според оценка на приходната агенция има и влошаване на събираемостта на приходите в бюджета. Дупката в хазната пък се изчислява на 1-2 млрд. лева.

Орешарски посочи, че с разработените от кабинета мерки за подобряване на събираемостта на приходите се надява да бъдат изгубени по-малко от постъпленията в бюджета. Той освен това подчерта, че социалните програми на правителството не са поставени под въпрос и за тях е осигурено финансиране от преструктурирането на разходите.

Премиерът припомни, че разходите на министерствата ще бъдат орязани с 5 на сто, а ако се открият резерви – и с повече. Той освен това потвърди ангажимента си държавата да се разплати с бизнеса до края на август.

Що се отнася до протестите, Орешарски коментира, че “с такава обстановка не може да се свикне”. “Представях си, че ще бъде труден мандат. Самият факт, че още на третия ден група хора искаха оставката ми, беше първия сигнал. Разбира се след нашето грешно назначение протестите се засилиха и струва ми се, че в момента ситуацията е доста изнервена, а това е негативно за развитието на страната”, коментира той, като допълни, че е готов на диалог с протестиращите.

“Надявам се, че ще намерим подход да успокоим обстановката, което е ключова предпоставка да развием приоритетите в нашата програма”, заключи премиерът.

Той отново отрече кабинетът да работи за “определени кръгове” и подчерта, че правителството управлява от името на избирателите. Орешарски за пореден път призна, че назначението на Делян Пеевски е било грешка и обеща, че ако в бъдеще се допуснат други такива грешки, те ще бъдат “своевременно поправени”.

Той посочи, че ребалансирането на енергетиката е основен приоритет на кабинета и допълни, че спирането на тенденцията на поскъпване на тока е била първата стъпка. Данните за сектора обаче той определи като “обезпокоителни”, а задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) означават, че има системни неразплащания към производителите. “Това заварвам и ще се опитаме без да истеризираме да излезем от тази дупка”, коментира Пламен Орешарски.

Той изрази надеждата си, че след 4 години “страната ще изглежда по друг начин”.  “Сигурно е, че няма да имаме и след 4 години средноевропейски доходи, но ми се иска страната да се управлява нормално, икономиката да се е върнала по пътя на растежа, хората да виждат перспективи, че със своите усилия могат да подобряват доходите си, да виждат реализацията си тук, в нашата страна”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Състав на Софийски градски съд постанови 11 години затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 години затвор за Гюнай Сефер. Бившите депутати в 41-вото Народно събрание бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г............................Ей това са експертите на БСП и ДПС, все крадци и престъпници.Орешарски е параван на организираната престъпност в България.Оставка!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
чета и си мисля, че новака и веско не са за този форум. И с други някои не съм съгласен, но те дават смислени коментари, а двамата по-горе са си чисти политикани. Не са за този форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Цоциалист в икономиката е като пиян, мръсен просяк в операционната!Просто не му е там мястото...Планът 'Орешарски' е един хард-порн сценарий за доизчукването на работещата класа, ето и какво се случи за 1+ месец:гаф, шамар от ЕС, извинение, ББ е виновен, гаф, гаф, гаф, сл. правителство е виновно, гаф, смънкано извинение, гаф ...Тоя нашия премиер преди месец обясняваше "Икономиката е в колапс! За последните 23 години на преход не е било по-лошо!", сега с това изказване понамали лъжите...#извинисебетъпанарски#разкарайсебетъпанарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да, защото ти не купуваш нещо за да го ползваш и да извличаш печалба от употребата на продукта по предназначение. Повечето хора обаче не правят така - за тях продуктите са продукти, които се ползват по предназначение. Една кола например се купува за да се кара, едно жилище се купува за да се живее в него, едно предприятие се купува за да се произвежда в него. От това произтичат истинските ползи и за купувача и за обществото, а не от това, че оценката на нещо се е повишила (а то даже се е амортизирало).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Инфлацията приятелю е неизбежна и винаги я има, тя е биологично предопределена..когато няма инфлация , то тя се акумулира и натрупва за да избие във вариант на хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 7
supertrader
преди 10 години
Развитието на икономиката потвръждава моята теза, не може да ме убедиш в обратното. Аз самият не бих купил продукта който си произвел, ако утре той ще ми струва по малко пари..пък ако ще той да е космическа сувалка. ОК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
"Аз ще създам блага, но кой ще може да ги купи и по важното - кой ще иска да ги купи, след като моите блага утре ще струват по малко пари"--------------Благата се създават основно и преди всичко за да се ползват. Поради което, колко ще струват утре, не е от съществено значение. Нормално е да струват по-малко защото се амортизират и се измислят нови неща. Няма как да очакваш обратното. ...Освен разбира се, ако в главата ти цари някаква извратена логика, която няма как да се реализира. Най-малко защото е против физичните закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Точно така приятелю, само че има два детайла : 1) инфлацията е различно нещо от хиперинфлацията, нали знаеш?2) когато създаваш *** и никой не ти ги купува проблема може и да не е в купувача или в световната криза..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Именно след ББ , по лошото е Орешарски и дори не се знае кое е по лошо. Защото лошото трудно се степенува, то си е просто лошо, пък ние чакаме нещо добро да стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 7
supertrader
преди 10 години
Стандарта се вдига , когато икономиката расте..а за да расте трябва даима инфлация и цените на трайните стоки трябва да се повишават , а не да падат.Аз ще създам блага, но кой ще може да ги купи и по важното - кой ще иска да ги купи, след като моите блага утре ще струват по малко пари ? Блага се създават, когато могат да бъдат реализирани някъде, някой иска да плати за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още