IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години

В момента ситуацията е доста изнервена, а това е негативно за развитието на страната, коментира премиерът в интервю за Нова телевизия

20:07 | 01.07.13 г. 41
Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години

Заради негативните тенденции в социалната и икономическата сфера България е достигнала в развитието си най-ниската точка за последните 15 години. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия.

“Днес страната ми се струва, че е на сравнително най-ниската си точка за последните 15 години след онази криза, която ми се иска всички да забравим”, коментира Орешарски, като допълни, че публичните финанси са в лошо състояние, поради което ще претърпят и преструктуриране, както днес съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

“Когато преди 4 години се говореше за заварени договори и се спомен сума от над 2 млрд. лева, тази седмица получих справка от всички министерства, от която се вижда, че неразплатените задължения са малко над 2,4 млрд. лева. Винаги при смяна има и неразплатени докрай задължения, но сумата не е по-малка в сравнение с преди и това показва, че и през 2009 г., и сега ситуацията е една и съща”, посочи премиерът.

Той допълни, че според оценка на приходната агенция има и влошаване на събираемостта на приходите в бюджета. Дупката в хазната пък се изчислява на 1-2 млрд. лева.

Орешарски посочи, че с разработените от кабинета мерки за подобряване на събираемостта на приходите се надява да бъдат изгубени по-малко от постъпленията в бюджета. Той освен това подчерта, че социалните програми на правителството не са поставени под въпрос и за тях е осигурено финансиране от преструктурирането на разходите.

Премиерът припомни, че разходите на министерствата ще бъдат орязани с 5 на сто, а ако се открият резерви – и с повече. Той освен това потвърди ангажимента си държавата да се разплати с бизнеса до края на август.

Що се отнася до протестите, Орешарски коментира, че “с такава обстановка не може да се свикне”. “Представях си, че ще бъде труден мандат. Самият факт, че още на третия ден група хора искаха оставката ми, беше първия сигнал. Разбира се след нашето грешно назначение протестите се засилиха и струва ми се, че в момента ситуацията е доста изнервена, а това е негативно за развитието на страната”, коментира той, като допълни, че е готов на диалог с протестиращите.

“Надявам се, че ще намерим подход да успокоим обстановката, което е ключова предпоставка да развием приоритетите в нашата програма”, заключи премиерът.

Той отново отрече кабинетът да работи за “определени кръгове” и подчерта, че правителството управлява от името на избирателите. Орешарски за пореден път призна, че назначението на Делян Пеевски е било грешка и обеща, че ако в бъдеще се допуснат други такива грешки, те ще бъдат “своевременно поправени”.

Той посочи, че ребалансирането на енергетиката е основен приоритет на кабинета и допълни, че спирането на тенденцията на поскъпване на тока е била първата стъпка. Данните за сектора обаче той определи като “обезпокоителни”, а задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) означават, че има системни неразплащания към производителите. “Това заварвам и ще се опитаме без да истеризираме да излезем от тази дупка”, коментира Пламен Орешарски.

Той изрази надеждата си, че след 4 години “страната ще изглежда по друг начин”.  “Сигурно е, че няма да имаме и след 4 години средноевропейски доходи, но ми се иска страната да се управлява нормално, икономиката да се е върнала по пътя на растежа, хората да виждат перспективи, че със своите усилия могат да подобряват доходите си, да виждат реализацията си тук, в нашата страна”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 18
novak li sam
преди 10 години
Наливането на пари ще спре ли като искаш оставка? Или перманентните избори ще доведат до развитие? Според мен е по-добре не да се иска оставка, а да се настоява за изпълнение на програмата, заради която хората ги избраха, усъвършенствана с предложенията на протестиращите и опозицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 3
15%
преди 10 години
Явно си много млад, това не е химера, а факт от мнооого години! Ако не можеш да я намериш, бих ти помогнал.Няма да те убеждавам за кого да гласуваш, а и не знам защо намесваш Бойко?Просто е жалко, за теб и за всички нас!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 23
novak li sam
преди 10 години
Аз пък искам тока ми да поевтинява с 5%, искам 30 лева допълнително майчински, искам да не увеличават възрастта за пенсиониране, но не и да натоварват и без това издъхващата система с глупости. Така всичко това няма избие в дългове и по-високи данъци! Ааа и искам ББР да се капитализира с 1 млрд лева. Така ще се понижат лихвите по кредитите ще инвестирам в нови проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 21
novak li sam
преди 10 години
"На комунистите преди им пречеха капитализма и четирите сезонни времена, сега им пречат протестиращите! Отново ще оставят страната в катастрофа и ще кажат, че ако ги нямаше протестите щяха да направят чудеса!!!"Това съм го чувал само от Бойко - и като кмет и като премиер - все друг или предишните му пречеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 3
mktmkr
преди 10 години
Ти наистина ли не разбираш... ако вземеш един просяк от улицата и му дадеш 1000 лева, след 2 седмици той пак ще е просяк. Ползата от директни плащания особено в такива размери е НУЛЕВА. Държат най-бедните слоеве в обществото в зависимост. Точно толкова, че да кротуват и да няма реална промяна в системата. Защо според теб 10 години никой не смее да премахне субсидиите за тютюн? А ти не си чул моите искания, те не са толкова лоши... искам повече инвестиции (за момента не съм видял 1 стъпка в тази посока), искам хората да виждат, че труда и усилията им се отплащат, искам високите неизбираеми постове в държавата да се заемат наистина от знаещи и можещи специалисти, а не от сенчести връзкари и ченгета. Искам промяна в здравната каса и пенсионната система, така че хората да имат стимул да внасят в тях, а не да се чувстват прецакани... Искам де се създаде повече богатство за всички ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 35
Vesko94
преди 10 години
Ти може да не искаш 5% по-евтин ток, по-високи майчински, по-високи пенсии и повече инвестиции, но има МНОГО хора, на които тези неща са нужни. От къде на къде цялата държава ще се съобразява с Вашите искания!? Айде моля ви се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 29
Vesko94
преди 10 години
А къде бяхте всички тия, където сега недоволствате, при управлението на Борисов?! У дома, нали? Тогава не мислехте ли за децата на България? Защо чак сега? Ми то Борисов съсипа държавата с просташкото си управление, ама тогава не ревяхте по форумите и по улиците, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 2
mktmkr
преди 10 години
Кое е правилно и грамотно бе Веско? Това че за 1 месец назначиха на държавна работа всички агенти, ченгета и доказани корумпета под предлог, че сите са гоуеми експерти?! И продължават да се правят, че не разбират, *** те били махнали Пеевски кво искат тия навън... Не искам тока ми да поевтинява с 5%, не искам 30 лева допълнително майчински, не искам да намаляват възрастта за пенсиониране и да натоварват и без това издъхващата система с глупости. Всичко това ще избие в дългове и по-високи данъци, Веско! Ааа и не искам ББР да се капитализира с 1 млрд лева..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 1
data
преди 10 години
ха , я ми кажи една политика до момента която ти би определил като правилна и навремена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 57 rate down comment 3
sel4o
преди 10 години
Какво очакваш бе Веско? Да мълча, че ми набиват още 2 милиарда нов дълг, след това и още и още, да ида да си платя данъка и да оплюскат и него, да стоя като овца докато ме стрижат до кокъл? Е няма да стане вече, Веско. И не толкова заради мен, аз съм лесен и си имам от всичко по много, а заради децата ми, които искат да останат да живеят в тази страна, а не да емигрират като приятелите си........стига вече сме си траели! Баста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още