IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Отменен е "ледниковият период" в социалната политика

Заложените мерки за социална политика няма да се правят чрез заеми, заяви социалният министър

12:26 | 20.12.13 г. 1
Адемов: Отменен е "ледниковият период" в социалната политика

За последните шест месеца от началото на мандата на правителството социалното министерство успя да предприеме няколко конкретни стъпки в политиката по доходите, които отмениха "ледниковия период" в социалната политика. Така обобщи работата на ведомството министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който даде отчет за свършеното за изминалото полугодие.

Министър Адемов каза, че въпреки заварените дефицити във всички политики на министерството са направени първите стъпки за подобряване на социалното положение на най-нуждаещите се. Министърът определи мерките като скромни, но съществени по пътя към реализиране на политиката на министерството за това повече хора да разчитат на доходи от труд, а не на социално подпомагане. 

Той припомни реализацията на минималния социален пакет, с който кабинетът подпомогна най-бедните в началото на мандата, припомни и че актуализацията на държавния бюджет е осигурила допълнителни 40 милиона лева за попълване на дефицити в системата.

Социалното министерство получава най-високият бюджет сред ведомствата – 1,6 млрд. лв. догодина, като всеки четвърти лев ще отива за социално подпомагане, напомни Адемов. Той коментира, че с тези средства не се цели купуване на политическа подкрепа и че заложените завишени средства за социални политики трябва да се тълкуват като първи стъпки и опит за размразяване на социалните плащания, които през последните години са били "замразени".

Като подчерта, че очакванията за социални плащания към министерството и кабинета са изключително високи, министърът уточни, че мерките догодина ще бъдат прилагани не със заемни средства, а в рамките на заложените приходи по бюджета и от очакваните обнадеждаващи резултати за икономиката ни. Очакването на Световната банка е за икономически ръст от 1,7%, припомни Адемов.

Той посочи като успех и това, че социалната политика вече се прави през диалог със социалните партньори и в рамките на допустими компромиси. За да бъдат проведени сериозните реформи в осигурителната система догодина, задължително е постигането на политическо и обществено съгласие, каза още той и подчерта за пореден път, че повишаването на възрастта за пенсия няма алтернатива и очаква разбиране от политическите партии и социалните партньори.

За догодина министърът очерта и необходимостта от нови политики в сферата на социалното подпомагане, които в момента не работят – ще се оптимизират социалните трансфери, каза той. 

Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” Адемов определи като „изключително предизвикателство”, тъй като са били усвоени 540 милиона евро ударно, за да се избегне загуба на средства по програмата. Той уточни, че към момента плащанията са за 1,3 млрд. лв., или 59% от програмата.

Той заяви, че националният план по младежката гаранция вече е изпратен в крайния си вид до ЕК и има ясен план как да бъдат усвоени отпуснатите 55 млн. евро за младежка заетост догодина.

Адемов посочи, че за политиката по доходите и достигането на средноевропейските заплати има много да се работи и изтъкна увеличената минималната работна заплата като първа стъпка за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
КАКВОТО СВАЛИ БОКО ЩЕ СВАЛИ И ОРЕШАРСКИ ФАКТИ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ е 241лв., А ОБЩЕСТВЕНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да идеш за работа и всеки да отгледа наследника си = 1 обществен +1 жизн. мин.)ИЗВОД- МРЗ (чисто) трябва да е 800лв. (бруто 1 340лв), А МИН. ПЕНСИЯ ЗА ТРУД = 60% от МРЗ = 480лв. (624лв)(Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и др. = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девидентите само 5%) - Затова Е.С. иска мин. заплата 700 евро (чисто 400)!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още