IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КСНС: България не признава резултатите от референдума в Крим

Кризата в руско-украинските отношения поставя на изпитание и икономическата, и енергийната сигурност на страната

15:41 | 24.03.14 г. 15
<p>
	Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за рисковете пред страната, свързани с&nbsp; кризата в Украйна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за рисковете пред страната, свързани с  кризата в Украйна. Снимка: БТА

С общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна излязоха членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Те се обединиха около консолидирана позиция, която не срещна подкрепата само на „Атака”.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който напусна по средата заседанието на КСНС, продължило четири часа и половина, определи проекта на становището като "категорично неприемлив".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

„България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава”, прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Членовете на КСНС призовават всички страни, които участват в настоящата криза да преустановят всякакви провокации и да се съобразяват с международното право.

България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и на икономическата част след провеждане на честни и демократични избори за президент.

Консултативният съвет за национална сигурност настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, в т. ч. и на лицата, принадлежащи към различните етнорелигиозни общности, сред които е и близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание и икономическата, и енергийна сигурност на страната. Кризата в отношенията между Русия и Украйна поставя под заплаха и доставките на газ за България, предупредиха още членовете на КСНС.

Заради това в становището е посочено, че диверсификацията и разработването на газовите находища в Черноморския шелф са без алтернатива.

КСНС препоръчва на Съвета за сигурност към Министерски съвет и на Националния щаб за мониторинг да следят и анализират процесите, свързани с кризата, а на изпълнителната власт да предприеме действия за недопускането на нарушаването на енергийните доставки и да осигури нужния резерв, което да позволи България да преодолее евентуална енергийна криза.

В становището е посочено, че българските институции трябва да поддържат диалог с българската общност в Украйна и да им оказват съдействие.

В заключение в позицията се препоръчва на правителството да защитава становището при провеждане на разговори по темата в ЕС, както и да излага рисковете пред страната.

Пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров разкритикува докладите на Националната разузнавателна служба и на службата "Военна информация" във връзка с кризата в Украйна, след като напусна КСНС, присъединявайки се към митинга на партията му, който започна от сутринта пред президентството.

"Двата доклада са изключително неудовлетворителни. Те не посочват кой всъщност извърши преврата в Киев“, заяви Сидеров и ги определи като изключително казионни, тенденциозни и "все едно написани в американското посолство".

По думите му те съдържат констатации, като се посочвало, че за България няма пряка военна или друга заплаха. В същото време Русия се анализира като враждебна страна, каза Сидеров и добави, че това е изключително непрофесионално и едно разузнаване не би трябвало да си позволява да анализира важен партньор на България като Русия като враждебна държава, а това присъствало и в двата доклада.

Той определи проекта на становище, който бил предложен на заседанието на КСНС от екипа на президента, като "категорично неприемлив".

По думите на Сидеров в становището се говори за военна агресия на Русия в Украйна. "Абсолютно невярно и изключително идиотско твърдение", категоричен бе той.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Отношението към политиката на Руската дума, чието мнение изразява Путин и отношението към нашите убаОвци са две различни неща май, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
andrei98
преди 10 години
Кой го пита нашия псевдо президент какво мисли за Референдума в Крим, Плевнелиев допуска гаф след гаф и е крайно време да бъде подложен на импийчмънт и отстранен от президентския си пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/poll.php?pid=511
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
има едно допитване в страницата на вестник сега-70% са за признаване на референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
верно е-и съм крайно недоволен от тоя факт. Вземи го обясни на бегемана, който повтаря указанията на централата да вика на бесепето про-руска партия. Правилната позиция(мое мнение) е да се топа топката и да се ослушваме като заек в храсти, да дойде момента да правим стъпки от които ще имаме някаква полза, а не просто да правим стъпки, за да се покажем, че можем да правим стъпки. Остави дрънканиците на плевнята за принципи-нито той има принципи, нито е възможно да имаме принципи във външната(а и във вътрешната) политика. То ние и нямаме принципи де-слушаме квото ни заповядат от някое посолство. Пък вие си мислете, че т.нар. кукловоди са тукашни, а не стоят някъде на няколко хиляди километра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Или още по-малко - да цитират някое цоциалогическо проучване. Аз такова от началото на кримската кризата не съм видял. Иначе проучване коя измислена партия води с 0,05 % пред друга измислена партия - през ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Барем един референдум да бяхме спретнали, дали да признаваме или не референдума в Крим. Нямаше ли да е по-демократично? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
календаре - *** те и твоите ( бсп-то) са на тая позиция :) Абе ти да не си сменил партията ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
lubenmark
преди 10 години
Какво пречи на КСНС да не слага каруцата преди конят? Позицията на България едва ли е важна за някой от Европа или Русия. Но недипломатичната позиция дава право на съответната страна да се противопоставя на интересите на България. Това ли е най-важният въпрос г-н Президент? Построихме комунизма, сега строим капитализма, а живеем във феодалният строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
тебе ти е изпила чавка мозъка-кои са слугите? Ти прочете ли статията? Волен е прав-все едно е писана в американското посолство. Това ли са "руските слуги". Аман от мантри-Боко ли ти ги спуска тия простотии и ти глава нямаш ли си да я ползваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още