IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически кабел под Средиземно море ще свърже Турция и Кипър

Нов мащабен инфраструктурен проект на Анкара подава „високо напрежение“ в нейните икономически и геополитически амбиции в региона

10:59 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 
Проектът за тази транссредиземноморска електрическа връзка се подкрепя активно на най-високо национално, междудържавно и европейско ниво. В декларацията, приета на тристранната среща на върха през януари тази година в Никозия, президентът на Кипър и министър-председателите на Израел и Гърция посочиха, че “Евро-Азия Интерконектор” има стратегическо значение, тъй като ще допринесе значително за постигането на стратегическите цели за повишаване на енергийната сигурност на трите страни, както и ще създаде взаимноизгодни отношения между техните енергийни пазари с тези на Европа.  
 
Електрическата връзка бе и сред главните теми, обсъдени със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович по време на посещението му в Никозия през януари тази година. Тя е включена и в списъка от 195 проекти от “общ интерес” на Европейската комисия, в частта за укрепване на енергийната сигурност.
Отделно от електрическия проект, трите страни работят и по съвместния газов проект ”East Med Pipeline” - подводния газопровод, който трябва да транспортира заедно кипърски и израелски природен газ от левантийските находища до Европа, свързвайки Израел, Кипър, Гърция /през остров Крит/ и Европа. Съоръжението ще бъде най-дългият газопровод в света – около 1900 км, ще минава на дълбочина до 3000 метра във водите на Средиземно море, ще струва между 10 - 15 млрд. долара и по него ще могат да се транспортират до 16 млрд. куб. метра газ годишно.
 
“Високо напрежение”
 
Мащабните инфраструктурни проекти, които “обгръщат” Кипър от всичките му страни, и техните технико-икономическите аспекти са част от по-голямата схема. Извън географията и техническите параметри става въпрос за геополитика и за използване на природните ресурси като политически инструмент.
 
Новият електропровод между континента и острова играе същата роля, както и предхождащият го “воден мост”. Те са част от голямата геополитическа игра на Турция да наложи в дългосрочен план икономическите и политическите си интереси в региона, като използва т. нар. Севернокипърска турска република и я постави в силна зависимост. Превръщането на Турция в енергиен център на Източното Средиземноморие чрез транзитиране на неговия природен газ и на Европа, е цел на турската политика, което бе потвърдено е от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на форума в Истанбул тази седмица. Значителни инвестиции в тази област ще се направят до края на тази година и през 2017 г., обяви той.
 
Този период съвпада точно по време с решаващата фаза от развитието на Кипърския въпрос. Волята и ангажираността на преговарящите лидери на двете общности – президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, е до края на 2016 г. да се постигне политическо решение за обединяването на страната като двуобщностна двузонална федерация, а двата референдума в двете общности да се подготвят и проведат до средата на 2017 г. Кипърските турци обаче трудно ще скъсат “пъпната си връв” с Турция и зависимостта си от нея при такова дългосрочно, за 50 години, обвързване с основна инфраструктура /за вода и ток/. Анкара си запазва лост за икономически и политически натиск, като във всеки момент може да “дръпне шалтера”. За правителството на Кипър прокарването на двата подводни тръбопровода и транспортирането на вода и ток от Турция са незаконен акт.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Вместо да изградятняколко хиляди соларни панела на пустите слънчеви части на самия остров, да използват новите технологии на местно ниво и да си спестят скъпото изграждане на далекопровода, само ще плащат високацена за да бъдат "свързани" заедно. Това е политиката, понякога избират не достатъчно икономически ефективни проекти за да преследват други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още