IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически кабел под Средиземно море ще свърже Турция и Кипър

Нов мащабен инфраструктурен проект на Анкара подава „високо напрежение“ в нейните икономически и геополитически амбиции в региона

10:59 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 
Единствената по-конкретна информация, която съобщи енергийният министър Атюн, е, че разходите на кипърските турци ще бъдат намалени с 1/3, купувайки електроенергия от Турция, вместо да я произвеждат на острова. За последните 4 години северната част на острова е платила 2 млн. турски лири за гориво, за да получи собствено електричество. Според експертен доклад със съкращаването на общите призводствени разходи ще поевтинее и токът за потребителите, чиято цена в момента е 60 цента при 13 цена в Турция, но не се знае с колко. Пак според експерти подводният кабел трябва да е с капацитет от 200 мегавата и заедно с необходимите съпътстващи елементи стойността на целия проект се очаква да е 170 млн. долара. Евентуалното трасе на далекопровода се сочи от южния турски град Мерсин до Кирения на северния бряг на острова.
 
Както през юни протоколът, така и сега споразумението предизвикаха бурна реакция и много критики сред кипърските турци. Само ден преди подписването му депутати, ръководства на опозиционни леви партии, синдикатът на работещите в кипърската турска електроенергийна компания реагираха остро с декларации и изказвния в парламента заради пълната липса на информация за споразумението. Те протестираха, че документът не е дискутиран в парламента, не се знаят условията и ангажиментите в него, параметрите и стойността на проекта. Според тях това носи огромни бъдещи рискове и може да вкара Северен Кипър в капана на “водния мост” - подводният тръбопровод за пренос на прясна вода между континента и острова. 

 

Електрическият кабел ще е втората транссредиземноморска връзка между Турция и окупираните територии на Кипър. Първата – именно “водният мост”, бе открита точно преди година, на 17 октомври, пищно, помпозно и зрелищно от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, турския премиер тогава Ахмет Давутоглу и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ на две церемонии край турския град Мерсин и край кипърския град Кирения. “Проектът на века”, както бе наречен, пренася прясна вода за питейни нужди и за напояване в селското стопанство от Турция до окупираните територии в Кипър. Мащабното съоръжение струва на Анкара над 1,6 млрд. турски лири /около 550 млн. долара/.
 
По дългия 107 км тръбопровод, 80 км от които са под водите на Средиземно море, годишно могат да се прехвърлят около 75 млн. куб. метра вода. Така Севернокипърската турска република няма да изпитва недостиг на вода и си решава водния проблем за следващите 50 години. По него обаче възникнаха много проблеми и противоречия между Турция и кипърските турци, най-вече за това кой ще управлява новата водна система и заради новите, по-високи цени на подаваната по нея течност. Месеце наред редица общини отказваха да се включат в новия водопровод и едва миналата седмица последната, 28-а кипърска турска община подписа договора за доставка. 
 
“Натоварване” в мрежата
 
Новият турски енергиен проект е и част от засиления интерес към осъществяването на мащабни инфраструктурни проекти в региона на Източното Средиземноморие чрез използване на благоприятното геостратегическо място на Кипър.
 
Аналогичен проект - за подводен електрически кабел за пренос на електроенергия, откъм противоположната, южна страна на острова, изпреварва турския проект, тъй като по него се работи още от 2012 г. Т. нар. “Евро-Азия Интерконектор” /”EuroAsia Interconnector”/ ще свърже електропреносните системи на три държави от два континента чрез подводен кабел по маршрута Израел – Кипър – Гърция /през остров Крит – Пелопонес/ и оттам за Европа. Дългият 1518 километра електропровод ще има капацитет за предаване на 2000 мегавата енергия, произведена от газовите полета на Израел и Кипър. Очакваната продължителност на живот на кабела е 50 години, а стойността му възлиза на 1,5 млрд. евро. От януари тази година започнаха проучванията с изследователски кораб, за да се избере оптималният маршрут за подводния електрически кабел. Картографирането на района на бъдещото трасе се очаква да завърши до края на 2016 г.
 
Графикът за реализация на подводната енергийна магистрала бе одобрен от Европейската комисия. Работата по първия етап – 329-километрова кабелна връзка между Израел и Кипър, трябва да започне догодина и да завърши през 2019 г. Вторият етап – между гръцкия остров Крит и континенталната част на Гърция, е предвидена за 2020 г., а полагането на третата и последна част от кабела – между Кипър и Крит, трябва да стане до 2022 г. Тези срокове бяха препотвърдени и на тристранната среща на енергийните министри на Израел, Кипър и Гърция, която се проведе в Атина само преди две седмици, на 29 септември. Инвестиционното предложение за електрическия интерфейс е внесено в кипърския енергиен регулатор и е в процес на проучване, съобщи кипърският енергиен министър Георгиос Лакотрипис.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Вместо да изградятняколко хиляди соларни панела на пустите слънчеви части на самия остров, да използват новите технологии на местно ниво и да си спестят скъпото изграждане на далекопровода, само ще плащат високацена за да бъдат "свързани" заедно. Това е политиката, понякога избират не достатъчно икономически ефективни проекти за да преследват други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още