IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически кабел под Средиземно море ще свърже Турция и Кипър

Нов мащабен инфраструктурен проект на Анкара подава „високо напрежение“ в нейните икономически и геополитически амбиции в региона

10:59 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 
Освен това кипърските турци предпочетоха новата електровръзка с Турция, през 100 км Средиземно море, вместо свързването в обща система на електропреносните мрежи на двете части на разделената страна на самия остров. Точно това предвижда договорената от Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ още през май 2015 г. мярка за изграждане на доверие между двете кипърски общности, която ще окаже “положително и конкретно въздействие върху всекидневния живот” на хората от двете общности и ще покаже, че едно алтернативно бъдеще заедно е възможно и постижимо. Година и половина по-късно обаче тя не е осъществена - по технически причини, е официалното обяснение. За кипърските турци цената на тока от контролираната от правителството на Кипър територия е по-висока от тази от Турция, стана ясно при подписването на споразумението.
 
Въпреки демонстрираното огромно желание за решаване на Кипърския въпрос, кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ споделя икономическите планове на Турция за Кипър и региона. В изказването си пред енергийния форум в Истанбул той отново потвърди, както нееднократно е заявявал, че най-икономичният и сигурен път природният газ на Кипър да стигне Европа е през Турция при решаване на Кипърския въпрос. Сега Акънджъ допълни картата на трасетата с електропроводите. Според него подводният електрически кабел от Близкия Изток за Европа, вместо да се прокара между Израел, Южен Кипър /както Турция и кипърските турци наричат Република Кипър/ и Гърция през Крит, както е планирано, може да мине от Израел през Кипър към Турция, защото този път ще е по-бърз и по-евтин заради по-краткото разстояние. Обединеният федерален Кипър може сериозно да допринесе за международната енергийна сигурност и енергийния достъп, като това развитие ще е от полза не само за Кипър, а и за всички страни в региона - Турция, Гърция, Израел и Египет, смята Мустафа Акънджъ.
 
Енергийната битка в региона доведе до това, че лидерите на двете кипърски общности, преговарящи за обединение, изпратиха различни послания за енергийното бъдеще на Кипър и региона в един и същи ден от различни места.

Докато на север от острова, в Истанбул, се провеждаше Световният енергиен конгрес и се подписваше новото споразумение за енергийно сътрудничество между Турция и самообявилата се Севернокипърска турска република, на юг – в Кайро, на четвъртата тристранна среща на върха се събраха президентите на Кипър и Египет и министър-председателят на Гърция, които обсъждаха енергийното сътрудничество и реализацията на съвместни енергийни проекти между трите държави. По време на разговорите и в приетата декларация президентът Никос Анастасиадис изрази позицията на Кипър за сключването на серия от споразумения между тях за експлоатацията и транспортирането на природен газ от региона. Кипър цели да подпише до края на тази година окончателно споразумение за изграждането на газопровод до Египет за експорт на газ от находището му “Афродита”, като то да влезе в сила през 2020 г.
 
Политическите и енергийните предизвикателства в региона все още предстоят.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Вместо да изградятняколко хиляди соларни панела на пустите слънчеви части на самия остров, да използват новите технологии на местно ниво и да си спестят скъпото изграждане на далекопровода, само ще плащат високацена за да бъдат "свързани" заедно. Това е политиката, понякога избират не достатъчно икономически ефективни проекти за да преследват други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още