IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2017 г. Кипър премахва данъка върху недвижимите имоти

Докато в България недвижимата собственост поскъпва, средиземноморската страна регистрира най-голямото намаление на цените ѝ в ЕС

08:01 | 02.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: авторът</em></p>

Снимка: авторът

Като катализатор на пазара се оценяват и стимулите, които правителството на Кипър одобри за привличане на чуждестранни инвеститори. В отговор на спада на цените на имотите и нарастващите необслужвани кредити, което допълнително обремени балансите на банките, още през май 2013 г. кабинетът обяви мерки – т. нар. схема за натурализация на инвеститорите в Кипхър по изключение, с които да направи недвижимите имоти в Кипър по-привлекателни за чуждестранните купувачи и да подпомогне съживяването на строителния сектор. През март 2014 г. бяха приети изменения в тази програма за предоставяне на право на постоянно пребиваване в страната или гражданство на чужденци срещу инвестиции, а през септември тази година кабинетът още веднъж я ревизира.

Сред важните промени, които бяха направени във финансовите критерии, попада и сумата, която Кипър изисква чуждестранните кандидати да вложат в закупуване или строеж на сгради, в проекти за развитие на поземлени участъци /жилищни или търговски комплекси, развитие на туристическия сектор/ или други инфраструктурни проекти. Досегашното ниво на инвестиции от 3 млн. евро намалява до 2 млн. евро и закупуване на жилище на стойност най-малко 500 хил. евро. До края на октомври инвеститорите могат да избират по кои условия да кандидатстват – ревизираните или предишните, а от 1 ноември ще се прилага само новата схема.

Очаква се банковият сектор в Кипър да играе все по-голяма роля във възстановяването и развитието на пазара на имоти, тъй като

банките все по-често прибягват до продажба на имотите

в опита си да помогнат на кредитополучателите да изплатят заемите си.

Четири банки, сред които и най-голямата кредитна институция на острова – Банката на Кипър, насрочиха за септември и октомври провеждането на 54 търга за продажба на приети като обезпечение имоти на обща стойност 6,3 млн. евро. Това са големи луксозни жилища, апартаменти, хотели, ресторанти, офиси, търговски площи.

През първата половина на 2016 г. банките са започнали процедурите за продажбата на 928 имота на стойност от 306,5 млн. евро, според представените от Централната банка на Кипър данни в парламента. Първият кръг от търгове се състоя през юли, веднага след влизането на закона в сила, но резултатите от него бяха разочароващи за банките. В проведените 31 търга бяха предложени 43 имота, като бяха продадени само 6 от тях.

Според банкери купувачите не проявяват интерес, защото изчакват цените да паднат. На втория търг те ще бъдат 80% от първоначалната стойност, предвижда законът. Самите банки се опитват да балансират между стремежа си да покрият повече необслужвани кредити, чийто голям размер остава един от основните рискове пред финансовия сектор в Кипър, като в същото време се гледат да не подбият цените на имотите, които ги обезпечават, като рязко изнесат голям брой обекти на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още