IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2017 г. Кипър премахва данъка върху недвижимите имоти

Докато в България недвижимата собственост поскъпва, средиземноморската страна регистрира най-голямото намаление на цените ѝ в ЕС

08:01 | 02.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: авторът</em></p>

Снимка: авторът

Основната движеща сила за възстановяването на пазара в Кипър и постигнатия значителен растеж са чуждестранните купувачи, чийто интерес все повече се увеличава, докато интересът на кипърците още остава нисък, коментира “разпределението” на новата собственост председателят на Кипърската асоциация на агенциите за недвижими имоти Маринос Кинигиру. Продажбите на чужденци в периода януари – септември са се увеличили с 15% в сравнение със същото време на миналата година, като всяка четвърта сделка в този период е осъществена с външни инвеститори.

Руснаци, китайци и араби се интересуват от закупуване на недвижими имоти във всички градове. Руснаците са привлечени най-вече към най-големия крайбрежен град Лимасол, където живее най-голяма руска диаспора на острова, и района на Пафос, на западното крайбрежие на острова. Към Пафос се ориентират масово и китайци. Купувачи от арабските страни са хвърлили около на красивата крайбрежна Ларнака. Апетитите към недвижима собственост в столицата Никозия са най-слаби.

Предпазливостта на кипърците на пазара на имоти е следствие от неотдавнашната криза, смята Маринос Кинигиру. Според него въпреки анонсираните от банките атрактивни заеми, кредитирането все още е сложно и трудно, а тези, които имат пари, се колебаят да купуват имоти, помнейки финансовия срив от последните години.

Първите плахи признаци на стабилизиране и възстановяване на пазара се отразяват и в забавяне на спада на цените на недвижимите имоти, посочи тенденцията Хараламбос Петридис, председател на кипърската държавна компания за поземлено развитие /Cyprus Land Development Corporation/. Ясно личи, че След продължилото 6 години намаляване на цените на имотите, ниските им стойности сега привличат купувачи, каза той.

За разлика от България, която е в топ 10 в ЕС по поскъпване на жилищата през 2016 г. с ръст от 2,8% през второто тримесечие и 6,5% на годишна база, Кипър е на обратния полюс. Жилищата на острова са поевтинели с 0,9% за тримесечието и с 8,9% на годишна база, сочат последните обявени данни на Евростат. И по двата времеви показателя Кипър е с най-голямо намаление на цените в ЕС.

Експерти в бранша са съгласни, че успешното завършване на реформата в банковия сектор и излизането от спасителната програма на тройката международни кредитори засилиха доверието на инвеститорите в икономиката на Кипър като цяло, включително и към пазара на имоти, но според тях увеличението на реализираните на него продажби в голяма степен се дължи на

новите данъчни стимули.

Те бяха въведени с изменение в закона за облагане на недвижимите имоти и редица други преференции за техните купувачи и собственици в Кипър.

Още в началото на тази година пазарът реагира с ръст на търсенето и продажбите на недвижимости на приетото данъчно облекчение за купувачи на имоти под формата на 50% отстъпка от таксите за трансакции и постоянно освобождаване от данък върху капиталовите печалби за имоти, закупени през 2015 и 2016 г.

Нови промени в данъчното законодателство, които предизвикаха истинска политическа буря, бяха приети от парламента на Кипър през юли. Те включват огромна отстъпка при плащане на данъка върху имотите за тази година - 75% намаление ползваха тези, които се издължат до 31 октомври, а ако го платят в периода от 1 ноември до 31 декември отстъпката е 72,5%. С промените също така от 1 януари 2017 г. се премахва данъкът върху недвижимите имоти.

Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още