IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата рубла облагодетелства бизнеса на швейцарски винопроизводители

Семейство Бурние разчита на лозята си на брега на Черно море, за да създаде висок клас продукция, каквато се търси в Русия

17:58 | 16.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

“Продаваме доста в Сочи. В Москва е по-трудно заради логистиката. За нас е по-лесно да изнасяме за Швейцария”, твърди тя.

Въпреки че износът в момента им носи едва 10% от оборота, вината им се продават във Великобритания, Германия и Хонконг. Скоро ще бъдат пуснати и на пазара в Швеция.

По време на първото си посещение в Москва през 1999 г. Рено е шокиран от липсата на добри руски вина. Когато заминава на юг, открива регион за произвеждане на вино, който до момента е бил до голяма степен пренебрегван. Така решава да създаде собствено лозе в Русия.

“Трябваше да получим толкова много разрешителни! Модерните технологии бяха постигнали голям напредък, докато руските закони бяха базирани на технология, която беше с 40 години назад”, коментира Рено.

В страна, в която през 80-те години Михаил Горбачов нарежда по-голяма част от лозята да бъдат разрушени като част от кампания срещу пиенето, двойката среща трудности в намирането на квалифицирана работна ръка.

Те произвеждат 30 хил. бутилки от първата си реколта през 2005 г. През 2014 г. бройката нараства до 250 хил., но Бурние казва, че насърчаването на производството никога не е било тяхна цел.

“Искаме да говорим за нашия проект, да променим стереотипа, да покажем, че може да се прави добро вино в Русия”, твърди Марина.

Повечето руски вина, които доминират на местния пазар, често са с ниско качество. Според Euromonitor продажбите на вино в Русия възлизат на 6,5 млрд. долара през 2014 г.

Руските лозя на Бурние, финансирани главно чрез заеми от чуждестранни банки, все още не са излезли на печалба. Сега обслужването на кредитите в швейцарски франкове става все по-скъпо, ето защо двойката е под финансов натиск да изнася все повече продукция. Въпреки трудностите Рено твърди, че не съжалява за нищо.

“Харесвам руснаците и Русия, защото в крайна сметка за всеки проблем се намира решение и никой не се страхува от нищо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още