IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Peugeot Citroen в Китай с ръст от една трета

Френският концерн се стреми към 26% увеличение на продажбите си в страната за цялата 2013 г.

16:40 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Peugeot отчита за първото тримесечие 24%-но увеличение на продажбите си в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Peugeot отчита за първото тримесечие 24%-но увеличение на продажбите си в Китай. Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен производител PSA Peugeot Citroen, който се бори за оцеляването си на фона на спадащото търсене в Европа, обяви в петък отлични резултати за продажбите си в Китай. През първото тримесечие на фискалната година продажбите в Поднебесната империя са се увеличили с 31% спрямо същия период година по-рано, движени от 24% увеличение в продажбите на марката Peugeot, произвеждани в сътрудничество с местния производител Dongfeng, предава MarketWatch.

През това първо тримесечие ръстът на френския концерн изпреварва 18%-я ръст на пазара като цяло за периода, като с142 000 превозни средства Peugeot Citroen държи 4% от пазарния дял. 

Компанията се е насочила към постигане на 5% пазарен дял до 2015 г., подпомагана от пускането на пазара на два нови модела - Citroen C-Elysee и Peugeot 301 - и отварянето на трети монтажен завод през юли под ръководството на съвместното предприятие с Dongfeng.

Dongfeng Motor е базирана в Хъбей, както и смесените ѝ дружества с PSA Peugeot Citroen SA и Honda Motor Co. Сред китайските автопроизводители тя е на второ място по производство и продажби след базираната в Шанхай SAIC Motor Corp. Китайската компания произвежда съвместно автомобили и с Nissan Motor Co. и Kia Motors Corp.

В допълнение второто местно предприятие с Chongqing Changan Automobile Со ще започне по-късно през тази година производството на седана Citroen DS5 в завод с годишен капацитет от 200 000 превозни средства.

Китай е най-големият единичен пазар за Peugeot Citroen през първото тримесечие. Продажбите на автомобили на родния за компанията френски пазар паднаха с 19% през първите три месеца на годишна база, а за цяла Европа спадът е 15%.

Същевременно френските медии цитираха президента на компанията за азиатските операции Грегоар Оливие, според когото концернът се стреми към 26% увеличение на продажбите си в Китай през тази година до 557 000 превозни средства, в сравнение с 442 000 продажби през 2012 година.

Оперативният марж на компанията в Китай е стабилен и възлиза на около 7% през първото тримесечие, а съвместното предприятие с Dongfeng ще осигури дивидент от около 100 милиона евро, казва още Оливие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още