IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat се подсилва за поглъщането на Chrysler

Серджо Марчионе преговаря за кредит от над 10 млрд. долара

16:37 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fiat се подсилва за поглъщането на Chrysler

Италианският автомобилен производител Fiat SpA преговаря с група банки за финансиране в размер на до 10 млрд. долара (7,70 милиарда евро), за да придобие акциите на Chrysler Group LLC, които все още не са негово притежание и да рефинансира дълга на двете компании, предаде Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Според агенцията сред банките са Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. и BNP Paribas SA. Те трябва да заемат на Fiat пари, за да може италианският концерн да придобие 41,5 процента от акциите на Chrysler, притежавани от здравната каса за пенсионери на американския профсъюз United Auto Workers. 

Fiat притежава 58,5 на сто от Chrysler и планира да придобие останалите акции от тръста VEBA в съюз с Организацията на обединените служители в индустрията. Ако двете страни постигнат споразумение за цената, сливането на двете компании технически може да бъде завършено до края на годината“, заяви главният изпълнителен директор на италианския концерн Серджо Маркионе пред журналисти в началото на март.

Серджо Маркионе, изпълнителен директор на Fiat и Chrysler, желае да завърши сделката до края на лятото, но първо трябва да се постигне споразумение за стойността на дела. Fiat вече е получил устно ангажименти от редица банки, че ще участват в сделката, но окончателно споразумение все още няма с нито една.

Във вторник италиански вестници писаха, че преговорите са в решителна фаза. Според Corriere della Sera Fiat ще плати на тръста VEBA не по-малко от 3 млрд. долара за оставащия дял.

В последните месеци Fiat бе принудена да намали годишните си прогнози заради слабите продажби в ударената от рецесия Европа. И високите разходи за пускането на нови модели на Chrysler се отразиха на печалбата на италианския автомобилен производител от началото на годината. Консолидираната печалба преди данъци за първото тримесечие падна с 60 процента до 160 млн. евро, обяви Fiat в края на април.

Продължителната загуба в Европа също натовари компанията. Само от януари до март тук бе отчетена оперативна загуба от 111 млн. евро. За разлика от предишни години обаче сега и печалбата в Chrysler е по-ниска. Заради кризата в продажбите на Стария континент напоследък зависимостта на Fiat от своята американска дъщерна компания се засили доста. Въпреки слабото първо тримесечие Fiat и Chrysler държат на поставените си годишни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още